Profiterole

Profiterole

Desery

  • 6

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 80 G MASŁA
  • 150 G MĄKI
  • 4 JAJKA
  • 0,5 L LODÓW WANILIOWYCH
  • 200 G GORZKIEJ CZEKOLADY
  • 200 ML ŚMIETANY 30%
  • SÓL

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 240ºC. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić 250 ml wody, pokrojone w kostkę masło i sól. Podgrzewać przez 8 minut przy prędkości 3 i temperaturze 90°C. Po zakończeniu programu dodać mąkę i miksować przez 2 minuty przy prędkości 6. Masę przełożyć do innego naczynia i umyć misę. Z powrotem umieścić ciasto w misie. Miksować przy prędkości 6, dodając po jednym jajku. Miksować jeszcze przez 2 minuty. Korzystając z rękawa cukierniczego, kłaść niewielkie porcje ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić pokrojoną czekoladę. Topić przez 5 minut przy temperaturze 60°C i prędkości 4. Szpatułką zebrać czekoladę ze ścianek misy i miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Delikatnie naciąć ptysie i wypełnić je lodami waniliowymi. Podawać natychmiast polane gorącą czekoladą.