Przegrzebki w szynce parmeńskiej z pesto

Przegrzebki w szynce parmeńskiej z pesto

Z grilla

  • 16

    Kawałek(ki)

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na patelni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 500 g przegrzebków (ok. 16 sztuk)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej

Przygotowanie

Do robota kuchennego dodaj bazylię, orzeszki piniowe, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz i rozdrobnij. Nie wyłączając robota dolewaj powoli oliwy, aż składniki dokładnie się połączą; odstaw na bok.

Osusz przegrzebki papierowym ręcznikiem. Przekrój każdy plaster szynki na 4 długie paski. Starannie owiń paski szynki wokół przegrzebków i zepnij wykałaczkami.

Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść przegrzebki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Na wierzch tak przyrządzonych przegrzebków dodaj zielone pesto i kilka orzeszków piniowych.

Przegrzebki to znakomita przystawka. Jednak to równie dobry pomysł na danie główne – wystarczy podać pesto z ugotowanym makaronem i zwieńczyć potrawę umieszczonymi na górze przegrzebkami.

Pozostałe pesto, szczelnie zamknięte, może być przechowywane w lodówce nawet do 5 dni. Możesz użyć go jako dodatek do grillowanego kurczaka czy kiełbasek lub posmarować nim kanapkę.