Pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe

Dania główne

  • 6

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • 1H10

    recipe.details.time.rest

Składniki

  • 250 G MĄKI PSZENNEJ
  • 110 ML MLEKA
  • 30 ML OLEJU
  • 15 G SUSZONYCH DROŻDŻY
  • 1 JAJKO
  • 1/2 ŁYŻECZKI SOLI
  • SZCZYPTA CUKRU

Przygotowanie

Mleko, cukier i drożdże umieść w misie wyposażonej w ostrze do wyrabiania i mieszaj przy prędkości 3 i temperaturze 35'C przez 2 minuty. Dodaj jajko, mąkę, olej i sól. Wyrabiaj przy prędkości 4 przez 1 minutę. Powstałe ciasto pozostaw do wyrośnięcia w misie w temperaturze 30ºC na 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z misy i uformuj z niego 6 kulek. Przykryj je czystą ściereczką i zostaw do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Umyj misę, a następnie wlej do niej 0,5 l wody. Pyzy wkładaj po 2 do koszyka do gotowania na parze i gotuj korzystając z programu Steam P1 przez 25 minut. Pyzy doskonale będą się komponować np. z gulaszem z łopatki wołowej.