Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 1 PORCJA SŁONEGO CIASTA KRUCHEGO
  • 300 G BOCZKU POKROJONEGO W KOSTKĘ
  • 4 JAJKA
  • 200 G GĘSTEJ KWAŚNEJ ŚMIETANY TYPU CRĚME FRAÎCHE
  • 1 ŁYŻECZKA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • 100 G STARTEGO SERA GRUYĚRE
  • SÓL
  • PIEPRZ

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ciastem wyłożyć formę do tarty, na wierzch ułożyć papier do pieczenia i obciążyć np. nasionami fasoli. Piec w piekarniku przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Boczek umieścić w misie z założonym mieszadłem i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Boczek przełożyć na ręcznik papierowy i umyć misę. W misie z założoną trzepaczką umieścić jajka, śmietanę i gałkę muszkatołową. Doprawić solą oraz pieprzem i przez 45 sekund miksować przy prędkości 7. Na spodzie tarty ułożyć boczek, dodać masę śmietanowo-jajeczną i posypać serem. Piec w piekarniku przez około 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.