Risotto z szynką i zielonym groszkiem

Risotto z szynką i zielonym groszkiem

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 300 G RYŻU ARBORIO
  • 1 SZALOTKA
  • 100 ML OLIWY Z OLIWEK
  • 80 ML BIAŁEGO WINA
  • 900 ML BULIONU DROBIOWEGO
  • 170 G MROŻONEGO ZIELONEGO GROSZKU
  • 30 G STARTEGO PARMEZANU
  • 80 G SZYNKI PARMEŃSKIEJ

Przygotowanie

Szalotkę obrać i grubo posiekać. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i miksować przez 10 sekund przy prędkości 11. Ostrze zastąpić mieszadłem. Wlać oliwę z oliwek i na 7 minut uruchomić program Slow Cook P1 (bez zatyczki w pokrywie). Gdy minutnik będzie pokazywał 4 minuty do końca programu, dodać ryż. Na 1 minutę przed końcem dodać białe wino. Po zakończeniu programu do misy wlać bulion drobiowy. Założyć zatyczkę w pokrywie i na 22 minuty uruchomić program Slow Cook P3. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać groszek. Po zakończeniu gotowania dodać parmezan oraz pokrojoną drobno szynkę i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.