Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę

Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę

Zupy

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg kaczych skrzydełek
  • 1 kg nóg kaczych
  • 3 marchewk
  • 2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek imbiru
  • 7 świeżych grzybów shitake
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 100g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung

Przygotowanie

Bulion: Skrzydełka i nogi kaczki dokładnie umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby przykrywała mięso w całości. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz na mały/średni i gotuj przez godzinę. W międzyczasie ściągaj szumy, które wypłyną. Po godzinie dołóż do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir, łodygę selera oraz pokrojone na pół grzyby. Gotuj na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbieraj szumy.

Farsz:Mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki. Następnie mięso umieść w partiach w pojemniku blendera dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełóż do miski i dopraw do smaku sosem sojowym oraz hoisin.

Ciasto:Mąkę razem z solą przesiej do misy robota planetarnego, włącz wyrabianie hakiem i powoli wlewaj gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełóż do czystej miski i odstaw przykryte do odpoczynku na 30 minut.

Następnie ciasto podziel na 3-4 kawałki, dobrze obsyp mąką i bardzo cienko rozwałkuj (np. przy pomocy maszynki do makaronu).

Ciasto pokrój w kwadraty, na środek każdego wyłóż farsz, zwilż brzegi i złóż w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połącz ze sobą.

Tackę parowaru wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, w którym wcześniej zrób kilka otworów.|Na tak przygotowany papier wyłóż pierożki i gotuj na parze przez 7 minut.

Podgrzej bulion, a kiedy zacznie się gotować dodaj pokrojony na pół groszek cukrowy i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Na koniec gotowania wrzuć kiełki fasoli mung.

Bulion nalej do miseczek, dodaj pierożki oraz warzywa z bulionu.

Z podanego przepisu otrzymasz ok. 100 sztuk malutkich pierożków. Część z nich możesz zamrozić. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć z wierzchu nadmiar tłuszczu.