Słodkie i pikantne „żeberka” bbq bez kości

Słodkie i pikantne „żeberka” bbq bez kości

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej cebuli
  • po ¾ łyżeczki soli i pieprzu
  • 50 ml sosu barbecue
  • 50 ml rozpuszczonego dżemu z moreli
  • 1 łyżka łagodnej musztardy

Przygotowanie

Rozkrój polędwiczkę wzdłuż nie przecinając jej do końca, dzięki czemu otworzy się jak książka. Delikatnie rozbij polędwiczkę, by uzyskać równą grubość mięsa. Natnij mięso zagłębiając się mniej więcej do połowy grubości, w odstępach ok. 2,5 cm tak aby nacięcia przypominały żeberka.

Wymieszaj przyprawy: chili, gorczycę, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Mięso posyp równomiernie mieszanką przypraw. Odstaw na bok na 30 minut. W międzyczasie wymieszaj w rondelku sos barbecue, dżem i musztardę do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej na kuchence. Odmierz dwie łyżki sosu i rozsmaruj na całej powierzchni mięsa. Odstaw pozostały sos.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kiełbaski/Wieprzowina i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść mięso na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Zdejmij mięso z rusztu i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut. Następnie pokrój wieprzowinę w plastry wzdłuż zrobionych wcześniej nacięć. Podaj z pozostałym sosem.

Aby rozbić mięso użyj specjalnego tłuczka do mięsa lub ciężkiego małego rondla.

Podawaj z surówką coleslaw, pieczonymi frytkami ze słodkich ziemniaków oraz fasolką szparagową jako pożywny posiłek BBQ, który możesz serwować o każdej porze roku.

Możesz złagodzić ostrość potrawy dodając tylko 1 łyżkę sproszkowanego chili.