Sałatka z grillowanych kalmarów z dresingiem z cytryny i kaparów

Sałatka z grillowanych kalmarów z dresingiem z cytryny i kaparów

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 8 oczyszczonych kalmarów z mackami (ok. 500 g)
  • 150 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 75 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanych kaparów
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 opakowania świeżej rukoli
  • 1 duża czerwona papryka, opieczona i pokrojona w cienkie paski
  • ½ szklanki rozmrożonego zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry

Przygotowanie

Natnij kalmary w równych odstępach na ¾ szerokości, wzdłuż całej długości tułowia. Przytnij dłuższe macki do tej samej długości co krótkie. Dokładnie opłucz i osusz kalmary.

Wymieszaj dokładnie oliwę, sok z cytryny, kapary, szalotkę, sól i pieprz. Weź 3 łyżki tak przygotowanego dresingu i wymieszaj w nim kalmary.

Włącz OptiGrill, wybierz program Ryby/Owoce morza i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kalmary na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj partiami do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy. Zgrillowane kalmary wymieszaj z 2 łyżkami dresingu. Wymieszaj rukolę z upieczoną papryką, czerwoną cebulą, groszkiem i pozostałym dresingiem. Na wierzch sałatki połóż zgrillowane kalmary.

Jeśli kalmary, które kupiłeś są nieoczyszczone: oderwij macki od tułowia kalmarów, wyjmij chrząstkę (cienka, przypominająca plastikowy odłamek) z wnętrza tułowia, usuń płetwy i zdejmij fioletową skórę, odetnij macki zaraz nad oczami, resztę wyrzuć.

Tak przyrządzone kalmary podawaj jako lekkie danie główne lub jako przystawkę.

Przepis możesz uprościć zastępując kalmary 16 dużymi krewetkami.