Samosy z kurczakiem

Samosy z kurczakiem

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 250 G PIERSI Z KURCZAKA
  • 1 CEBULA
  • 50 ML OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻECZKA CURRY
  • 1 SZCZYPTA MIELONEGO IMBIRU
  • 100 ML PRZECIERU POMIDOROWEGO
  • GARŚĆ ŚWIEŻEJ KOLENDRY
  • 5 ARKUSZY CIASTA FILO
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • 2 BIAŁKA JAJEK

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć do misy z założonym ostrzem tnącem. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 11. Zastąpić ostrze mieszadłem. Dodać olej i przyprawy, a następnie na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Pokroić kurczaka w kostkę i dodać do misy razem z przecierem pomidorowym. Uruchomić program Slow Cook P3 na 10 minut. Po zakończeniu gotowania dodać posiekaną kolendrę i doprawić solą i pieprzem. Każdy arkusz ciasta filo pokroić na cztery pasy. Ułożyć niewielką porcję farszu na jednym końcu paska. Kilkukrotnie złożyć pasek formując trójkąt. Skleić samosę z użyciem niewielkiej ilości białka. Przygotować samosy z pozostałych pasków ciasta. Smażyć przez 5 minut na bardzo gorącej patelni z niewielką ilością oleju lub przez 15 minut piec w piekarniku w 150°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.