Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu (z wiaderk, z dodatkiem śmietanki)
  • 250g mascarpone
  • 150g cukru pudru
  • 100g ciemnej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka pasty z ziaren wanilii
  • garść orzechów pekan lub włoskich
  • kilkanaście kandyzowanych wiśni
  • 100g ciemnej czekolady
  • 50g czekolady mlecznej
  • 150ml śmietany kremówki 36%
  • kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.

W robocie planetarnym przez kilka minut mieszaj twaróg, serek mascarpone, śmietanę i pastę z ziarenek wanilii. Mieszaj aż do uzyskania idealnie gładkiej serowej masy.

Dodaj jajka i ponownie mieszaj.

W kolejnym podejściu dodaj mąkę ziemniaczaną, kakao, cukier puder i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Raz jeszcze wymieszaj.

Masa powinna być gładka i dość rzadka. Przelej ją do tortownicy.

Wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem (lub 220 st. bez tej funkcji) na 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 100 st. (lub 120 st.) i piecz przez kolejne 2 godziny.

Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, by sernik stopniowo się studził. Kiedy osiągnie temperaturę około 50-60 st. wyciągnij go z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj polewę czekoladową - tzw. ganache.

W garnku podgrzej 150 ml śmietanki. Doprowadź ją do zagotowania, po czym szybko zdejmij z ognia, by nie wykipiała.

Gorącą śmietankę wlej do miski z drobno posiekaną czekoladą. Mieszaj aż czekolada się idealnie rozpuści.

Lekko ostudzony ganache wylej na sernik. Rozprowadź równomiernie po cieście. Może zacząć spływać, co da ładny efekt wizualny.

Udekoruj wiśniami i orzechami.

Sernik odstaw na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można go już kroić.

Podany przepis przeznaczony jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.