Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym

Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 400g puree z dyni
  • 500g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 150g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie

Obierz dynię (Muskat lub Hokaido) i pokrój ją

Dynię wrzuć do garnka z zestawu Duetto i zalej wodą. Przykryj pokrywką i gotuj, aż dynia zmięknie.

Przygotuj spód do sernika: płatki owsiane zmiel bardzo drobno blenderem za pomocą funkcji „turbo”. Do płatków dodaj cynamon, cukier waniliowy i masło. Całość wymieszaj drewnianą łyżką i wyłóż na formę do pieczenia. Spód włóż do lodówki

Zajmij się masą na sernik - można wybrać gotowy, zmielony twaróg lub zmielić go blenderem.

Następnie odcedź dynię i zblenduj ją na puree.

Ser wrzuć do misy robota planetarnego i wyrabiaj masę na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj cukier i ekstrakt waniliowy, następnie po jajku. Na koniec dodaj przestudzone puree z dyni i zwiększ prędkość mieszania.

Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany owsiany spód i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

Sernik najlepiej smakuje na następny dzień prosto z lodówki.

Idealnym połączeniem do słodkiego sernika są kwaskowate dodatki np. śliwki i żurawina, z których możesz zrobić mus za pomocą blendera.