Stek z łososia ze szparagami

Stek z łososia ze szparagami

Dania główne

  • 2

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 2 steki z łososia po 200 g
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 naturalny jogurt
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 20 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Odciąć dolne końce szparagów i dokładnie umyć pozostałe części. Położyć na kratce górnej miski.

Przyprawić steki, skropić je sokiem z cytryny i położyć na kratce dolnej miski.

Szparagi i łososia gotować na parze przez 10 - 12 minut.

W rondlu podgrzać jogurt z musztardą, solą i pieprzem, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Ubić z masłem.

Rybę położyć na półmisku, polać sosem musztardowym, wokół ułożyć główki szparagów i podawać.