Suflet serowy

Suflet serowy

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 40 G MĄKI
  • 40 G MASŁA
  • 500 ML MLEKA PÓŁTŁUSTEGO
  • 1 SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • 150 G STARTEGO SERA GRUYÈRE
  • 5 JAJEK
  • SÓL
  • PIEPRZ

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. W misie z założonym mieszadłem umieścić mąkę, mleko i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem i miksować przez 1 minutę przy prędkości 7. Dodać masło i na 8 minut uruchomić program Sauce przy prędkości 4 i temperaturze 90°C. Oddzielić żółtka od białek. Po zakończeniu programu dodać ser i miksować przez 45 sekund przy prędkości 8. W razie potrzeby miksować przez kolejne 30 sekund. Dodać żółtka i miksować przez 45 sekund. Przelać masę do innego naczynia i umyć misę. W misie z założonym mieszadłem umieścić białka i szczyptę soli. Uruchomić urządzenie na 7 minut i 30 sekund przy prędkości 7, bez założonej w pokrywie zatyczki. Wysmarować masłem formę do sufletu. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka w masę. Przelać masę do formy i piec przez 30-35 minut bez otwierania piekarnika.