Szaszłyki teriyaki z grzybami i wołowiną

Szaszłyki teriyaki z grzybami i wołowiną

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 75 ml miodu
  • 50 ml sosu sojowego o zmniejszonej zawartości sodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 6 wyciśniętych ząbków czosnk
  • 500 g dowolnego steku bez kości pokrojonego w kostkę (ok. 2,5 cm)
  • 12 główek małych pieczarek
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet i czosnek. Połowę przelej do rondelka i odstaw na bok. Z pozostałą marynatą wymieszaj dokładnie mięso, grzyby, czerwoną paprykę i cebulę. Naprzemiennie nabij mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków (o długości 30 cm).

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść szaszłyki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj przez 6-8 minut albo do momentu, gdy warzywa zmiękną, a wołowina będzie wysmażona w takim stopniu, jaki lubisz najbardziej.

W międzyczasie wymieszaj mąkę kukurydzianą z odstawioną wcześniej częścią marynaty. Wszystko to podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania gęstego i błyszczącego sosu. Sosem posmaruj dokładnie szaszłyki tuż przed podaniem na stół.

Wołowinę możesz zastąpić kurczakiem bądź wieprzowiną.

Podawaj z ugotowanym ryżem bądź smażonym azjatyckim makaronem.