Szaszłyki z tofu w marynacie balsamicznej z pomidorowym pesto

Szaszłyki z tofu w marynacie balsamicznej z pomidorowym pesto

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 125 ml pesto z suszonych pomidorów
  • 75 ml octu balsamicznego
  • garść drobno posiekanej świeżej bazylii
  • po ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 opakowanie (ok. 500 g) twardego tofu, odsączonego, osuszonego ręcznikiem papierowym i pokrojonego w 2,5 cm kostkę
  • 1 cukinia pokrojona w plastry o grubości 1 cm
  • 1 mała papryka pokrojona w kostkę
  • garść pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj pesto, ocet, bazylię, sól i pieprz. Dodaj tofu, cuknię, paprykę i pomidorki. Wymieszaj wszystko dokładnie. Naprzemiennie nabij warzywa i tofu na patyczki do szaszłyków (o długości 20 cm).

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść połowę szaszłyków na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj w partiach przez 6-8 minut albo do momentu aż warzywa zmiękną, a tofu zrumieni się. Przed podaniem posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą.

Podawaj szaszłyki z brązowym ryżem albo kaszą kuskus.

Zamiast tofu możesz użyć grzybów.

Jeśli nie możesz obejść się bez mięsa, zamiast tofu użyj pokrojonego w kostkę kurczaka lub wołowinę.

Miłośnicy owoców morza mogą zastąpić tofu krewetkami lub przegrzebkami.

Czerwone pesto możesz zastąpić pesto bazyliowym.