Tarta podwójnie czekoladowa z bezą włoską

Tarta podwójnie czekoladowa z bezą włoską

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 260g mąki
  • 40g cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 40ml wody
  • szczypta soli
  • kokos
  • ananas
  • pomarańcze
  • cytryna
  • banan
  • banan

Przygotowanie

W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki i hakiem wyrabiaj gładkie ciasto.

Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkowuj ciasto, przenieś na formę do pieczenia tarty, nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Mascarpone przełóż do misy robota.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i połącz z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach.

Krem czekoladowy przełóż na upieczony i wystudzony spód.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli w misie robota.

W garnuszku o grubym dnie umieść cukier, dolej wodę i wymieszaj, ustaw na ogniu i doprowadź do bardzo krótkiego wrzenia.

Odstaw na bok i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

Gorący syrop delikatnie i powoli wlewaj wąską stróżką do białek.

Całość miksuj na najwyższych obrotach do czasu aż masa będzie zimna.

Taką pianę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciśnij ozdobne wzory na cieście.

Bezę opalamy specjalnym palnikiem gazowym lub wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 st., najlepiej z funkcją grill, na kilka minut.

Ciasto podaj z koktajlem Pinacolada - wszystkie składniki koktajlu obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wyciskarki Infiny Press.