Tarta z kremem czekoladowo- bananowym z kruszonką

Tarta z kremem czekoladowo- bananowym z kruszonką

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 80g masła

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do misy robota planetarnego i włącz urządzenie, by wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włóż do lodówki na godzinę.

W garnku rozpuść czekoladę z odrobiną wody. Kiedy czekolada ostygnie, dodaj do niej pokrojone banany, ser ricotta oraz laskę wanilii. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto z lodówki.

Blaszkę wysmaruj masłem, oprósz mąką.

Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy, następnie przenieś do formy i wyłóż jej dno oraz boki. Brakujące miejsca możesz wylepić palcami. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

Nakłuj ciasto widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika.

Po 10 minutach wyjmuj ciasto, nałóż na nie krem, udekoruj pokrojonym bananem oraz granatem. Całość przykryj kruszonką i wstaw na 30 minut do piekarnika.