Torcik mascarpone

Torcik mascarpone

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • ¼ mąki ziemniaczanej
  • ¾ mąki pszennej
  • pół szklanki zaparzonej herbaty, połączonej z 5 łyżkami rumu

Przygotowanie

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij dodając szczyptę soli. Po otrzymaniu białej, zwartej masy dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Następnie po kolei żółtka. Gdy masa otrzyma jednolitą konsystencję dodaj wymieszane mąki.

Biszkopt piecz przez 35 minut w 160 stopniach.

Po wystygnięciu przekrój na dwie części i obie nasącz herbatą z rumem.

Śmietanę 30% ubij na sztywną masę. Dodaj łyżkę cukru pudru, następnie do misy dodaj dwa serki mascarpone. Ubijaj na najmniejszych obrotach na gładką masę.

Nasączony biszkopt przełóż masą krówkową, obsyp startą na tarce o grubych oczkach gorzką czekoladą. Następnie wyłóż ¾ kremu.

Drugą część biszkoptu również nasącz, posmaruj masą krówkową i przykryj pierwszą warstwę.

Całość pokryj resztą kremu mascarpone, obsyp kokosem i prażonymi migdałami (przygotowanymi na patelni).

Torcik najlepiej smakuje schłodzony.