Toskańskie polędwiczki wieprzowe

Toskańskie polędwiczki wieprzowe

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • garść posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie

W robocie kuchennym umieść szałwię, rozmaryn, tymianek, czosnek i oliwę i wyrabiaj w malakserze na gładką pastę. Pastę rozsmaruj dokładnie na polędwiczce.

W międzyczasie usuń gniazda nasienne z pomidorów i posiekaj je drobno. Dodaj posiekaną szalotkę, sok z limonki i bazylię i wymieszaj. Odstaw na bok.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kiełbaski/Wieprzowina i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść polędwiczkę na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotową polędwiczkę połóż na desce do krojenia i przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut, następnie pokrój polędwiczkę w plastry. Podawaj z przygotowaną wcześniej salsą z pomidorów.

Danie podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Użyj programu Drób, jeżeli polędwiczki chcesz zastąpić fi letem z kurczaka.