Wyborna grillowana kanapka cztery sery

Wyborna grillowana kanapka cztery sery

Z grilla

  • 2

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 1 łyżka stopionego masła
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 4 kromki świeżego chrupiącego chleba, ok.1 cm grubości
  • 2 plasterki sera Cheddar
  • 1 łyżka startego sera mozzarella
  • 1 łyżka startego sera Gruyer

Przygotowanie

Połącz masło z pietruszką, dodaj parmezan, czosnek i pieprz, dobrze wymieszaj. Równomiernie rozprowadzić na jednej stronie każdej kromki chleba. Plastry sera Cheddar połóż na nieposmarowanej stronie chleba. Posyp mozzarellą i serem Gruyer i przykryj pozostałymi kromkami, masłem do góry.

Włącz OptiGrill, wybierz program Kanapki/Panini i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść kanapki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Grilluj do momentu, w którym kontrolka zmieni swój kolor na pomarańczowy bądź do momentu aż ser się rozpuści i chleb się opiecze.

Na rozgrzewający lunch bądź lekką kolację kanapkę podaj z miską ciepłej zupy.

Przy tej kanapce masz nieograniczone możliwości kombinacji składników! Możesz dodać szynkę, salami czy indyka, pomidory lub grillowaną czerwoną paprykę czy zioła: bazylię lub szałwię.

Dla uzyskania bardziej pikantnego smaku dodaj ulubioną musztardę.