Ziemniaki w ziołach z parmezanem

Ziemniaki w ziołach z parmezanem

Z grilla

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 4 ziemniaki (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

Ugotuj ziemniaki aż zmiękną, ale pozostaną zwarte. Ostudź, a następnie pokrój w plastry o szerokości ok. 1 cm. Wymieszaj oliwę, przyprawę włoską, sól i pieprz. Tak przygotowaną oliwą posmaruj plastry ziemniaków z obu stron.

Włącz OptiGrill, wybierz program Tryb manualny i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać, umieść ziemniaki na ruszcie i zamknij pokrywę.

Ziemniaki grilluj przez ok. 5 minut lub do momentu aż zmiekną i zrumienią się. Połóż przypieczone ziemniaki na płaskim talerzu i posyp parmezanem.

Tak przyrządzone ziemniaki to świetny dodatek do grillowanego kurczaka, steku, wieprzowiny czy ryby.

Eksperymentuj z przyprawami i mieszankami: dodaj przyprawę do taco, suszony koperek lub inne przyprawy pasujące do dań z grilla.