Zimowe semifreddo z migdałami

Zimowe semifreddo z migdałami

Desery

  • 10

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

Składniki

  • 400ml śmietanki
  • 75g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Baileys
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 150g ciasteczek korzennych
  • migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce
  • 3/4 szklanki migdałów
  • 7 łyżek cukru
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 i 1/2 łyżki wody

Przygotowanie

Semifreddo:Do misy robota planetarnego wbij żółtka, dodaj połowę cukru i ubij do puszystej, jasno żółtej masy.

Ubitą zawartość przełóż do miseczki, a do czystej misy robota dodaj białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.|Ubite białka przełóż do miseczki, a w czystej misie robota umieść śmietankę kremówkę i ubij ją na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Do ubitej śmietanki dodaj likier Baileys i jeszcze chwilę miksuj.

Do tak przygotowanej śmietanki dodaj masę z żółtek i cukru, dobrze wymieszaj przy pomocy trzepaczki lub szpatułki, a następnie dodaj ubitą pianę z białek delikatnie wmieszając ją do masy.

Na koniec dodaj 3/4 wcześniej zmiksowanych na mniejsze/średniej wielkości migdały w cynamonowo -cukrowej skorupce i dokładnie wymieszaj.

Keksówkę o wymiarach dolnych 27 x 8 cm wyłóż dokładnie folią spożywczą, na dół wysyp część zmiksowanych migdałów, wyłóż połowę masy śmietanowo -jajecznej, wysyp warstwę wcześniej zmielonych w pojemniku blendera ręcznego ciasteczek korzennych, następnie wyłóż resztę masy śmietanowej i wykończ całość warstwą ciasteczek korzennych.

Przykryj lekko folią spożywczą i schowaj do zamrażalnika na minimum 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika i pozostaw chwilę w temperaturze pokojowej, aby łatwiej móc pokroić na kawałki.

Semifreddo podawaj na talerzykach lub w miseczkach polane sosem karmelowym i posypane resztą zmielonych/posiekanych migdałów w skorupce cynamonowo -cukrowej.

Migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce:Cukier, cynamon i wodę umieść na patelni, podgrzewaj na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i mocno się pienić, dodaj migdały i cały czas mieszaj czekając aż migdały zbiorą cały karmel z patelni. Następnie migdały wyłóż na papier do pieczenia w celu przestudzenia. Przestudzone migdały umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na średnie/mniejsze kawałki.

Sos karmelowy:Cukier i wodę umieść w rondelku, podgrzej na małym ogniu nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem. Pozostający na brzegach rondelka cukier zmywamy przy pomocy zamoczonego w wodzie pędzelka silikonowego. Karmel gotuj do czasu, aż nabierze bursztynowego koloru, następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Dokładnie mieszaj do czasu roztopienia się masła i dolewaj śmietankę w dalszym ciągu mieszając zawartość rondelka do całkowitego połączenia. Kiedy sos karmelowy jest już gotowy przelej go do miseczki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.