TEFAL Convenient VC140131

Convenient VC140131 Gotuj codziennie zdrowe i smaczne posiłki
  • Wygodne przechowywanie.
  • Urządzenie łatwe w użyciu.

Numer referencyjny produktu : VC140131

Z parowarem Convenient odkryjesz wszystkie korzyści gotowania na parze i z łatwością przygotujesz smaczne posiłki!

Kompaktowy rodzinny parowar Convenient firmy Tefal to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią nie tylko zdrowe odżywianie, lecz również prostotę. Ze względu na niewielkie wymiary urządzenie jest łatwe do przechowywania. Parowar ma dwie tacki do gotowania o całkowitej pojemności 6 litrów, które mogą służyć do gotowania warzyw, ryb i mięsa.

  • 3 misy: Umożliwiają przygotowanie różnorodnych potraw.
  • Wyjmowane kratki: pozwalają wyregulować pojemność mis.
  • Jedna specjalna misa do gotowania ryżu.
  • Łatwe składowanie ze względu na ultrakompaktowe wymiary.
Podstawowe informacje
  • 3 misy

  • Wskaźnik poziomu wody

  • Misa do ryżu i kasz

Akcesoria
Właściwości
Moc 900  W
Pojemność 6  
Łatwe przechowywanie    
Kratki Wyjmowany  
Liczba mis 2  
Wskaźnik poziomu wody    
Zewnętrzne wlewanie wody    

Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Tak. Odgrzewanie potraw jest możliwe. Należy ustawić zegar na czas około 10 minut (w zależności od potrawy) i upewnić się, że w zbiorniku znajduje się wystarczająca ilość wody.
Soki wielu produktów odznaczają się intensywnym kolorem i mogą powodować z czasem przebarwienia naczynia ociekowego. Jest to zjawisko normalne. Przebarwienia można usunąć za pomocą soku z cytryny zaraz po zakończeniu gotowania.
Zgodnie z ogólną zasadą czas ten wynosi 15 minut na 500 g, ale zależy to od wielkości potrawy, rodzaju mięsa oraz modelu parowaru.
Zalecamy układanie największych kawałków, które wymagają najdłuższego czasu gotowania, w najniższym koszu.
Składniki są bardzo twarde i wymagają różnych czasów gotowania: wydłużyć całkowity czas gotowania. Użyto zbyt dużej ilości składników: największe składniki oraz składniki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania należy umieścić w najniżej misie. Należy unikać wkładania zbyt dużej ilości produktów do misy. Należy usunąć kamień. Pokroić składniki na mniejsze kawałki.
Smak potraw przygotowywanych w parowarze jest znacznie bardziej intensywny, dlatego należy oszczędniej używać przypraw.
W razie konieczności można posypać niewielką ilością produkty lub wsypać przyprawy do wody, aby wzmocnić smak potrawy.
Tak. Nie należy pozostawiać pracujących urządzeń elektrycznych bez nadzoru. Nie jest jednak konieczne ciągłe obserwowanie parowaru. Wystarczy ustawić zegar, którego dźwięk poinformuje, że potrawa jest gotowa. Nie ma ryzyka przypalenia potrawy ani potrzeby mieszania jej.
Uwaga: należy pamiętać o nalaniu wody do zbiornika.
W naczyniu tym gromadzą się soki z przyrządzanych potraw. Zawartość naczynia można wykorzystać jako podstawowy składnik wywarów lub sosów.
Jeżeli poszczególne składniki mają różne czasy gotowania, te wymagające najdłuższego czasu należy gotować w dolnej misie, a do górnych mis stopniowo dodawać pozostałe produkty.
Wszystkie mrożone warzywa nadają się do gotowania na parze.
Zalecamy jedynie przyrządzanie roślin strączkowych z puszki lub ugotowanych. Należy je odsączyć i opłukać, a następnie umieścić w koszu. Nie jest konieczne ich wcześniejsze moczenie ani gotowanie.
Tak. Na parze można także przyrządzić pudding.  Wymaga to takiej samej ilości czasu co duszenie na patelni. Należy jedynie sprawdzać poziom wody.
Tak. Jeżeli kosze parowaru mają wyjmowane dna, można wyjąć dna koszy 2 i 3, a następnie włożyć do niższych koszy całego niedużego kurczaka.
Tak. Aby nadać mięsu, np. kurczaka lub ryby, soczystość i wyrazisty smak, można zamarynować je na kilka godzin przed przyrządzeniem.
W przypadku korzystania z przepisów przewidujących długi czas przyrządzania należy na bieżąco uzupełniać wodę w zbiorniku. Aby uzupełnić niedobór wody, należy założyć rękawice kuchenne, unieść pokrywkę wraz z koszem. Ostrożnie unieść i opróżnić z nagromadzonej wody tacę ociekową, a następnie napełnić zbiornik zimną wodą z kranu.
Czas gotowania jest taki sam. Uważaj, by nie układać żywności zbyt gęsto na pierwszym poziomie, aby para docierała również do drugiego.
Umieść jajka w koszyku do gotowania na parze. Czas gotowania 6 jajek na twardo wynosi 12 minut, a 6 jajek na miękko – 8 minut.
Nie przenoś garnków ani szklanych elementów podczas gotowania ani nie dotykaj urządzenia, jeżeli wytwarza parę, zawsze wyłącz je wcześniej.
Nie przenoś urządzenia, jeżeli zawiera gorący płyn lub gorące potrawy.
Zawsze używaj rękawic ochronny do przenoszenia garnków lub szklanych elementów po zakończeniu gotowania.
Spróbuj dodać świeże zioła, cytrynę, czosnek, pomarańcze a nawet cebulę do potraw.
Aby poprawić smak kurczaka, mięsa lub ryb marynowanych, użyj sosu barbecue lub mieszanek przypraw.
Tak, zwłaszcza w przypadku dań wymagających długiego gotowania.
Należy również monitorować poziom wody w czasie gotowania na wypadek, gdyby należało ją uzupełnić.
Należ używać wyłącznie wody z kranu.
Niektóre potrawy wymagają użycia folii spożywczej do ochrony, aby zapobiec kondensacji i chronić delikatne produkty.
Wybierz specjalną folię spożywczą do gotowania lub folię, która nadaje się do użycia w mikrofalówce.
Unikaj folii aluminiowej, która może wydłużać czas gotowania.
Tak. Elementy te nadają się do mycia w zmywarce do naczyń, natomiast najlepiej myć je w najniższej temperaturze lub programem mycia wstępnego.
Tak. Należy to robić co 7–10 cykli użycia. Wystarczy napełnić misę wodą z octem spirytusowym do poziomu maksymalnego w stosunku 1:2. Włączyć urządzenie na 1 godzinę, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Na koniec wypłukać dokładnie wodą z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do naczyń.
Zalecamy przeprowadzanie usuwania kamienia z urządzenia średnio co 7–10 cykli użycia. Pozwala to zachować wydajny przepływ pary oraz wydłużyć okres użytkowania samego urządzenia.
• Nalać 3 szklanki octu spirytusowego do zbiornika na wodę, a następnie napełnić wodą do poziomu maksymalnego.
• Nie ustawiać żadnych elementów produktu na podstawie.
• Podłączyć urządzenie do zasilania i ustawić timer na 20 minut.
• Należy uważać na obecność gorącej pary.
Kamień nie był usuwany co 7–10 cykli użycia. Należy go usunąć.
[Opcja 1] Czy wlałeś wodę w odpowiednie miejsce?
Wlej wodę do zbiornika wody do szarego elementu na środku (podgrzewacz).

[Opcja 2] Czy w zbiorniku wody jest dostateczna ilość wody?
Jeśli w zbiorniku nie ma dość wody, para nie będzie wytwarzana. Nawet w wypadku krótkiego gotowania należy zadbać o to, by woda sięgała przynajmniej do górnej części podgrzewacza (szary element). Nawet po wlaniu odpowiedniej ilości wody, produkcja pary zajmie nieco czasu.

[Opcja 3] Czy podgrzewacz (szary element) nie jest zabrudzony?
Jeśli na podgrzewaczu znajdują się minerały z wody, może on nie być w stanie dobrze podgrzewać, co uniemożliwi wytwarzanie pary. W razie zmian takich jak odbarwienie podgrzewacza (brązowe, czarne lub białe) lub złuszczenie się powierzchni, należy wykonać niezbędne czynności konserwacyjne. Urządzenie trzeba odkamienić.
Wszystko w porządku. Pierścień dookoła podgrzewacza służy równomiernemu podgrzewaniu wody. Dzięki temu woda nie chlapie, a woda między powierzchnią używana jest do wytwarzania pary. Upewnij się, że pierścień jest ułożony właściwie, z otworem skierowanym ku dołowi.
To nie powierzchnia podgrzewacza ulega złuszczaniu. Najprawdopodobniej jest to warstwa kamienia przylegająca do powierzchni. Urządzenie trzeba odkamienić.
Jeżeli nie ma wystarczająco dużo wody w zbiorniku, urządzenie nie nagrzewa się.
Uzupełnij wodę do maksymalnego poziomu, a urządzenie ponownie automatycznie uruchomi program gotowania.
• Używaj rękawic i nie dotykaj gorących powierzchni ani gotowanych produktów podczas napełniania zbiornika.
Garnki są wyposażone w wyjmowane ruszty, z wyjątkiem tacki ociekowej, która zawsze musi mieć ruszt.
Wyjmując ruszty, zwiększasz strefę gotowania do gotowania dużych ilości produktów (cały kurczak, karczochy, homar, kalafior, brokuł itp.)
Aby umieścić ruszty na miejscu:
• Chwyć ruszt z odpowiedniej strony (klips musi być skierowany do dołu)
• Umieść ruszt w garnku.
•Naciśnij strefę klipsa, aby przymocować garnek.
Aby wyjąć ruszty, naciśnij górną część rusztu.


Nie. Parowar nadaje się do przyrządzania różnych produktów: mięsa, ryb, jaj, ziemniaków, deserów, ryżu, kuskusu itp.
Nie. Ogromną zaletą parowaru jest to, że nie dochodzi w nim do mieszania się smaków.
Gotowaniu w parowarze nie towarzyszy powstanie wysokiego ciśnienia – odbywa się ono w ciśnieniu otoczenia.
Para w parowarze ma temperaturę gotowania wody, tj. około 100°C.
Tak, lecz niezbyt często, ponieważ prowadzi to do spadku temperatury i utraty pary, co może spowolnić gotowanie.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.