Chrupiące krokieciki chińskie z naleśników

Chrupiące krokieciki chińskie z naleśników

Przystawki

  • 6

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 6 naleśników (usmażonych tylko z jednej strony)
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 100 g cienko pokrojonych grzybów
  • 25g masła
  • 1 grubo starta marchewka
  • 50 g kiełków fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 1 ubite jajko

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę oraz grzyby.

Dodać marchewki i kiełki fasoli, smażyć przez 1 minutę.

Dodać sos sojowy i przyprawy.

Posmarować usmażoną stronę naleśnika ubitym jajkiem. Umieścić nadzienie poniżej środka każdego naleśnika, pozostawiając 4 cm wolne na każdym końcu.

Złożyć boki na 2 cm do środka. Posmarować naleśnik dodatkowo żółtkiem i zwinąć go, zaczynając od niezłożonego brzegu.

Schłodzić przez 1 godzinę.

Umieścić kilka krokiecików w koszu i smażyć przez 3-5 minut w temperaturze 190°C, aż będą chrupiące i złotobrązowe.

Usmażyć pozostałe krokieciki i podawać na gorąco lub ciepło.