Cynamonowo-miodowy kurczak z rzepą i figowym parfait

Cynamonowo-miodowy kurczak z rzepą i figowym parfait

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 2 małe, cienko pokrojone białe rzepy
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
  • 4 suszone figi, pokrojone w cienkie plasterki
  • 160 g piersi z kurczaka bez kości
  • 3 łyżki płynnego miodu, dodawane etapami
  • 2 łyżki oleju z orzecha włoskiego, dodawane etapami
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 2 szczypty mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego estragonu
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 1 łyżka śmietany chudej lub z niską zawartością tłuszczu
  • sól i pieprz
  • sznurek kuchenny

Przygotowanie

Zamarynować rzepy w niewielkiej ilości oleju ze szczypiorkiem. Doprawić. Pokrojoną w plasterki rzepę umieść w koszyku do gotowania na parze, układając ją tak aby przypominała płatki kwiatów; pośrodku połóż pokrojone plasterki fig. Wymieszać 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę oleju z orzecha włoskiego, cynamon, pieprz i estragon. Ubić pierś z kurczaka i natrzeć mieszaniną miodu i oleju. Zrolować kurczaka i owinąć go szynką. Zabezpieczyć przed rozwinięciem za pomocą sznurka.

Gotować na parze przez 15 minut wraz z przystawką i deserem.

Tuż przed podaniem nałożyć na warzywa łyżkę śmietany. Polać kurczaka łyżką ciepłego miodu i pozostałą częścią oleju z orzecha włoskiego.