Gołąbki z białej kapusty z pomidorami

Gołąbki z białej kapusty z pomidorami

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 4 liście białej kapusty
  • 250 g przyprawionego mięsa mielonego
  • 300 g pomidorów
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Liście kapusty umyć. Włożyć je do dolnej miski. Pomidory włożyć do górnej miski. Gotować przez 5 minut. Schłodzić obydwa produkty.

Mięso podzielić na cztery części. Każdą z nich położyć na środku liścia kapusty.

Zwinąć liście. Położyć gołąbki na kratce i gotować na parze przez 20 minut.

Obrać pomidory, wyjąć z nich pestki i posiekać.

Oliwę, posiekane szalotki i czosnek umieścić w rondlu i podsmażyć na małym ogniu. Dodać pomidory i przyprawy.

Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Podawać gołąbki z pomidorami.