Nadziewane polędwiczki wieprzowe z marchewką i sałatką z kalarepy i rozmarynu oraz warzywnym kebabem

Nadziewane polędwiczki wieprzowe z marchewką i sałatką z kalarepy i rozmarynu oraz warzywnym kebabem

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe (każda po ok. 300 g)
  • 12 suszonych śliwek (bez pestek, niesiarkowanych)
  • 10 liści szałwii
  • 2 długie gałązki rozmarynu
  • 1 cukinia
  • 4 grzyby
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • sól, pieprz
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 łyżeczka miodu kwiatowego
  • 3 łyżki rzeżuchy
  • sól

Przygotowanie

Opłukać polędwiczki wieprzowe w zimnej wodzie i osuszyć. Przekroić każdą część na pół. W każdej części zrobić podłużny otwór za pomocą długiego, ostrego noża. Nafaszerować mięso suszonymi śliwkami. Przygotować marynatę z soli, pieprzu, posiekanych liści szałwii oraz oleju rzepakowego i na chwilę włożyć do niej polędwiczki wieprzowe. Umieścić mięso w urządzeniu ActiFry i ustawić zegar na 20 minut.

W międzyczasie umyć warzywa, obrać cebulę i pokroić ją w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne z papryki i pokroić ją na duże kawałki oraz pokroić cukinię na grube plastry.

Na zmianę nadziewać warzywa na gałązki rozmarynu. Dodać warzywny kebab do polędwiczek wieprzowych na 10 minut przed końcem gotowania.

Obrać i drobno zetrzeć kalarepę, marchewkę i jabłko. Wymieszać jogurt z sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną. Dodać utartą kalarepę, marchewkę i jabłko, przyprawić solą i miodem. Posypać rzeżuchą.