Pierś z kaczki z winogronami

Pierś z kaczki z winogronami

Przystawki

  • 4

    Liczba osób

  • Drogie składniki

    Koszt

  • Łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 2 piersi z kaczki bez tłuszczu
  • 80 g zielonych winogron
  • 80 g czerwonych winogron
  • 200 ml świeżego bulionu z kury (w postaci galaretki)
  • 20 g cukru
  • 200 ml białego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Na gorącej patelni podsmażyć piersi z kaczki po stronie z warstwą tłuszczu, aby się lekko przybrązowiły. Posmarować je miodem.

Gotować na parze przez 15 minut wraz z winogronami i bulionem z kury w postaci galaretki.

Pod koniec gotowania odłożyć na bok filety owinięte w folię aluminiową. Wymieszać cukier i ocet w rondlu i podgrzewać, aż do uzyskania karmelu o rzadkiej konsystencji. Aby dokończyć sos, wlej wywar powstały podczas przyrządzania kaczki i dodaj winogron. Doprawić do smaku. Przekroić piersi z kaczki i polać sosem.

Wrzucić winogrona do kilku kubków. Dodać miód i laskę wanilii, a następnie nałożyć pokrywki. Umieścić kubki w koszu nr 3.