Pomarańczowe pączki

Pomarańczowe pączki

Przystawki

  • 10

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki startej skórki
  • pomarańczy
  • 2 kubki przesianej mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • Granulowany cukier do obtoczenia

Przygotowanie

Napełnić olejem głęboką misę do smażenia do poziomu MAXI. Nagrzać frytkownicę do 180°C lub do momentu, gdy czerwona dioda prawidłowej temperatury zgaśnie.

W średniej wielkości misce utrzeć jajka, cukier, masło i startą skórkę pomarańczy. Odstawić. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszać je ze sobą.

Do ubitych jajek na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz sok pomarańczowy. Nie mieszać zbyt długo.

Mając opuszczony kosz wrzucać ciasto do gorącego oleju w porcjach równych mniej więcej łyżce stołowej. Nie smażyć więcej niż 6–8 pączków jednocześnie. Zamknąć pokrywę. Smażyć na głębokim tłuszczu przez 2 do 2,5 min. do czasu zarumienienia się na brązowo. Przekręcić na drugą stronę i gotować dodatkową minutę.

Podnieść kosz. Otworzyć pokrywę. Wyjąć pączki. Odcedzić je na papierowych ręcznikach. Aby pączki pozostały ciepłe i chrupiące, można trzymać je w piekarniku nastawionym na 100°C przez maksymalnie 30 minut. Obtoczyć pączki w cukrze przed podaniem.