Słodko-kwaśna polędwiczka wieprzowa

Słodko-kwaśna polędwiczka wieprzowa

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 1 łyżka ActiFry mąki kukurydzianej oraz dodatkowa ilość do obtoczenia pasków wieprzowiny
  • 4 łyżki ActiFry czerwonego wina
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 2 łyżki ActiFry octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki ActiFry delikatnego cukru brązowego
  • 1 łyżka ActiFry przecieru pomidorowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 600 g polędwiczek lub filetów wieprzowych pokrojonych w paski
  • 2 cebule, cienko pokrojone w plastry
  • 2 łyżki ActiFry lekkiej oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie)

Przygotowanie

W kubku lub misce wymieszać mąkę kukurydzianą z czerwonym winem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wmieszać passatę, sok jabłkowy, ocet, cukier, przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszając. Odstawić. W dużej misce delikatnie obtoczyć cienko paski wieprzowe mąką kukurydzianą. Odstaw.

Umieścić cebule na patelni ActiFry, a następnie równomiernie skropić je oliwą. Gotować przez 5 minut. Dodać przygotowaną wieprzowinę i czosnek (jeżeli stosowany) do urządzenia ActiFry i gotować przez 5 minut. Zamieszać wieprzowinę, aby rozdzielić jej kawałki, a następnie wmieszać przygotowany sos słodko-kwaśny.

Gotować przez kolejne 10 minut do momentu ugotowania i zmiękczenia wieprzowiny oraz zgęstnienia sosu. Podczas przyrządzania wyłączyć jeden raz urządzenie ActiFry, aby zamieszać potrawę drewnianą łyżką lub łopatką. Doprawić wedle uznania i podać wraz z ugotowanym ryżem lub tłuczonymi ziemniakami oraz przysmażonymi nowalijkami lub kapustą.