Tapas rybne

Tapas rybne

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Niedrogie składniki

    Koszt

  • Trudne

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 200g mąki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • 200 g dorsza
  • 12 małży
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 110 g świeżego groszku (łuskanego)
  • 40g mąki
  • 40g masła
  • 500 ml soli

Przygotowanie

Wyrobić ciasto z mąki, oleju, jajka, wody i szczypty soli.

Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Pokroić marchewkę w kostkę i posiekać cebulę.

Ugotować rybę i małże w osolonej wodzie wraz z marchewką, cebulą i liściem laurowym.

Po ugotowaniu wyjąć małże z muszli i drobno pokroić.

Pokroić rybę i wyjąć wszystkie ości. Ugotować groszek w osolonej wodzie.

W rondlu przygotować gęsty, biały sos z masła, mąki i 500 ml mieszaniny mleka z bulionem rybnym.

Dodać pokrojoną rybę, małże i groszek.

Gotować przez 5 minut.

Rozwałkować ciasto i wykroić koła o średnicy 10 cm, zwilżyć krawędzie i umieścić łyżkę nadzienia na środku każdego koła.

Złożyć ciasto na pół i ścisnąć brzegi.

Smażyć na głębokim tłuszczu przez 8-10 minut.

Odsączyć.

Podawać ze smażoną pietruszką.