Zdrowsze poutine

Zdrowsze poutine

Dania główne

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 875 g ziemniaków do pieczenia (np. Russet)
  • 2 łyżki ActiFry oleju roślinnego, dodawane etapami
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu (około)
  • 1/2 łyżki ActiFry zwykłej mąki
  • 375 ml bulionu wołowego
  • odrobina sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu (około)
  • 250 ml rozdrobnionego sera mozzarella z częściowo odtłuszczonego mleka

Przygotowanie

Oskrobać ziemniaki i (nieobrane) pokroić na frytki o równej grubości i średnicy około 1 cm. Opłukać frytki dokładnie w wodzie; starannie odcedzić. Użyć czystego ręcznika kuchennego, aby dokładnie osuszyć frytki.

Umieścić frytki na patelni ActiFry. Równomiernie skropić je połową oleju.

Gotować przez 40 minut lub do momentu, gdy frytki staną się chrupiące, złociste i będą całkowicie ugotowane.

Przyprawić połową soli i pieprzu (do smaku).

W międzyczasie podgrzać pozostały olej w małym rondlu umieszczonym na średnim ogniu.

Dodać mąkę i gotować, mieszając, przez 1 minutę lub do momentu, gdy mąka lekko się przybrązowi.

Wlać bulion oraz sos Worcestershire i dobrze zamieszać. Zagotować. Smażyć przez 5 minut lub do zgęstnienia, często mieszając. Przyprawić pozostałą solą i pieprzem (do smaku).

Rozłożyć frytki na 4 talerze. Posypać każdą porcję taką samą ilością sera. Skropić gorącym sosem, aby rozpuścić ser.