Ziemniaki w cieście po rosyjsku

Ziemniaki w cieście po rosyjsku

Dodatki

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Bardzo łatwe

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 110 g tartego parmezanu
  • 100g zwykłej mąki
  • 1 jajko rozdzielone na białko i żółtko
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, w misce wymieszać mąkę i sól.

Zrobić dołek pośrodku i dodać żółtko jaja, mleko i olej.

Ubijać energicznie, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek.

Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Obrać ziemniaki i pokroić je na plastry o grubości 1 cm.

Posypać je tartym parmezanem.

Zanurzyć je w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu przez 4-5 minut.

Odsączyć i podawać.