TEFAL 6-CZĘŚCIOWY ZESTAW INGENIO AUTHENTIC: RONDEL 20 CM + PATELNIE 22/26 CM + WOK 28 CM + PLASTIKOWA POKRYWKA 20 CM + 1 RĄCZKA

6-CZĘŚCIOWY ZESTAW INGENIO AUTHENTIC: RONDEL 20 CM + PATELNIE 22/26 CM + WOK 28 CM + PLASTIKOWA POKRYWKA 20 CM + 1 RĄCZKA Minimum miejsca, maksimum możliwości

Z Ingenio możesz używać tego samego naczynia do gotowania, smażenia, pieczenia w piekarniku, przechowywania w lodówce i serwowania na stół. Dzięki odłączanej rączce możesz włożyć jedno naczynie w drugie i zaoszczędzić miejsce w szafce. Dzięki nieprzywierającej powłoce Titanium MIneralia+* naczynia z linii Ingenio Authentic (wyłączając rondle) są nawet do 2 razy bardziej wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu. *Powłoka Titanium Mineralia+ jest do 2 razy bardziej wytrzymała w porównaniu z powłoką Tefal Titanium Force.

Maksimum możliwości, minimum miejsca

  Oszczędź miejsce w swojej kuchni! Dzięki odłączanej rączce możesz włożyć jedno naczynie w drugie i zaoszczędzić miejsce w szafce. Ingenio możesz używać do gotowania, smażenia, pieczenia w piekarniku, przechowywania w lodówce i serwowania na stół. 10-letnia gwarancja na rączkę* i w 100% bezpieczny, opatentowany system mocowania, który wytrzymuje ciężar nawet do 10 kg**. Naczynia z linii Ingenio Authentic pasują do każdego typu kuchenki. Dzięki nieprzywierającej powłoce TITANIUM MINERALIA+* naczynia z linii Ingenio AUTHENTIC (wyłączając rondle) są nawet do 2 razy bardziej wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu. Tefal: światowy lider w kategorii sprzętów kuchennych, to gwarancja perfekcyjnych rezultatów gotowania, za każdym razem.*** *Gwarancja nie wpływa na statutowe prawa konsumenta lub te prawa, które są niezbywalne, jak również prawa sprzedawcy, od którego konsument nabywa produkt. **Wynik testów wewnętrznych. ***Niezależny panel badawczy z 2016 roku, sprzedaż wartościowa marki w kategorii produktów do gotowania. ****Powłoka Titanium Mineralia+ jest do 2 razy bardziej wytrzymała w porównaniu z powłoką Tefal Titanium Force.  

*Gwarancja nie wpływa na statutowe prawa konsumenta lub te prawa, które są niezbywalne, jak również prawa sprzedawcy, od którego konsument nabywa produkt.

**Wynik testów wewnętrznych

***Powłoka Tefal® Titanium Mineralia+ jest do 2 razy bardziej wytrzymała niż powłoka Tefal® Titanium Force.

****Niezależny panel badawczy z 2016 roku, sprzedaż wartościowa marki w kategorii produktów do gotowania.

Podstawowe informacje
  • Minimum miejsca, maksimum możliwości

    Wielofunkcyjne naczynia kuchenne

    Gotuj, smaż, zapiekaj i serwuj, oszczędzając miejsce w swojej kuchni!

  • Wyjątkowa trwałość i odporność

    Patelnia bez zarysowań

    Odkryj wyjątkową trwałość nieprzywierającej powłoki Titanium Mineralia+, która jest do 2 razy bardziej wytrzymała niż powłoka Titanium Force.

  • Jakość na długie lata

    Ultramocna powłoka wzmocniona minerałami

    Doświadcz nowej jakości dzięki wyjątkowo wytrzymałej nieprzywierającej powłoce Titanium Mineralia+. To wszystko dzięki zawartości bardzo twardych cząstek mineralnych, które chronią powierzchnię przez lata.

  • Zawsze perfekcyjne rezultaty

    Wskaźnik Thermo-Spot® (dotyczy tylko patelni) 

    Wskaźnik zmienia kolor na mocno czerwony, gdy patelnia rozgrzeje się do temperatury idealnej do smażenia. Dzięki temu zyskujesz idealną teksturę, kolor i smak swoich dań, przy zachowaniu maksimum wartości odżywczych.   

  • Zmiana naczyń za jednym kliknięciem

    Odłączana rączka z 10-letnią gwarancją

    Dzięki praktycznej, objętej gwarancją odłączanej rączce możesz w prosty sposób zmieniać naczynia, z których aktualnie korzystasz.

  • Pełne bezpieczeństwo

    Wzmocniony system mocowania

    Naczynia Ingenio posiadają w 100% bezpieczny, opatentowany system mocowania, który wytrzymuje ciężar nawet do 10 kg.**

  • Uniwersalność

    Do wszystkich rodzajów kuchenek

    Naczyń można używać bez względu na rodzaj kuchenki (gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna).

  • Łatwe czyszczenie

    Nieprzywierająca powłoka zewnętrzna

    Specjalna powłoka na zewnątrz naczyń zapewnia proste czyszczenie i wygodę gotowania.

  • Wysoka jakość

    Wyprodukowano we Francji

    Ciesz się jakością wyrobów marki Tefal zaprojektowanych i wyprodukowanych we Francji.

  • Najlepsza marka

    Tefal, numer 1 w kategorii sprzętów kuchennych***

    Tefal to perfekcyjne rezultaty gotowania, za każdym razem. To kolejny powód, aby wybrać Tefal.

  • Zdrowa kuchnia przyjazna środowisku

    Bezpieczna powłoka nieprzywierająca

    Nasze produkty z bezpieczną powłoką nieprzywierającą (bez PFOA, ołowiu i kadmu) mogą być poddane recyklingowi.

Właściwości
Materiał ALUMINIUM  
Kompatybilność z płytami grzewczymi INDUKCJA - GAZ - ELEKTRYCZNE - CERAMICZNE - HALOGENOWE  
Możliwość używania w piekarniku WSZYSTKO Z WYJĄTKIEM UCHWYTÓW I POKRYWEK  
Powłoka wewnętrzna/wykończenie POWŁOKA NIEPRZYWIERAJĄCA  
Powłoka zewnętrzna/wykończenie POWŁOKA ZAPOBIEGAJĄCA PRZYWIERANIU  
Kolor powłoki zewnętrznej CZARNY - NOIR  
Rodzaj uchwytu Wyjmowane  

Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Produkty z powłoką nieprzywierającą zostały zaprojektowane w taki sposób, aby składniki do nich nie przywierały. Niemniej ważne jest utrzymanie patelni lub garnka w odpowiednim stanie. W tym celu należy stosować się do poniższych wskazówek: przed pierwszym użyciem natłuścić patelnię lub garnek, a następnie umyć i osuszyć. Procedurę tę należy okresowo powtarzać, jeżeli patelnia lub garnek są często myte w zmywarce do naczyń. Należy również unikać przegrzewania oraz rysowania powierzchni, zwłaszcza przy korzystaniu z metalowych akcesoriów (łopatek, chochli) lub podczas mycia szorstką gąbką.
Wyłącznie patelnie, rondle i woki z linii Ingenio mogą być umieszczane w piekarnikach, dzięki odpinanym uchwytom, w które zostały wyposażone (upewnij się, że odpięto uchwyt). Naczynia nie mogą być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych i piecach konwekcyjnych.
1. Aby usunąć z patelni wszelkie zanieczyszczenia, należy umyć ją w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem powłokę nieprzywierającą patelni należy osuszyć i pokryć niewielką ilością oleju spożywczego. Usunąć nadmiar oleju. 2. Po każdym użyciu naczynie należy umyć i wysuszyć.
W przypadku patelni: między 140°C a 190°C.
W przypadku patelni do smażenia naleśników: 165°C i 240°C.
Jest to temperatura optymalna do smażenia i obsmażania potraw. Wskaźnik ułatwia przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw w najlepszej temperaturze.
W tej kwestii należy zapoznać się z zaleceniami zamieszczonymi na opakowaniu produktu lub w dołączonej do niego instrukcji użytkowania. W przypadku wybranych serii możliwe jest używanie niektórych metalowych przyborów z wyjątkiem noża i trzepaczki. Niemniej w celu wydłużenia okresu użytkowania patelni i garnków zdecydowanie odradzamy używanie metalowych przedmiotów. Należy wybrać plastikowe lub drewniane akcesoria.
Powłoki ceramiczne odznaczają się niewielkimi właściwościami nieprzywierającymi w porównaniu z powłokami PTFE, zarówno pod względem walorów użytkowych, jak i =trwałości. Zalecamy przyrządzenie potraw na większej ilości tłuszczu. Naczynia te należy myć dokładniej, z użyciem nieznacznie większej ilości płynu do naczyń. W razie przypalenia potrawy zalecamy pozostawienie naczynia napełnionego wodą z mydłem, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości octu spirytusowego.
Z upływem czasu ceramiczne dno naczynia będzie pokrywać się zabrudzeniami, których usunięcie nie będzie możliwe. Nie wpływa to na walory użytkowe naczynia ani nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Stosować plastikowe lub drewniane akcesoria, przypadku niektórych linii produktów można korzystać z metalowych akcesoriów, oprócz noży i trzepaczek (zob. instrukcje dot. użytkowania zamieszczone na opakowaniu lub instrukcje dołaczone do produktu).
2. Nie należy kroić składników bezpośrednio na patelni.
3. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej. Niewielkie rysy i przetarcia nie wpływają na funkcjonalność naczynia.
4. Po przyrządzeniu potrawy należy uważać, aby nie doszło do wygotowania wody. Pustej patelni nie należy także pozostawiać na elemencie grzejnym.
5. Należy dobrać rozmiar elementu grzejnego lub wielkość palnika tak, aby płomień obejmował tylko dno patelni i nie przedostawał się na jej ścianki.
6. Podczas smażenia patelnia musi znajdować się pod stałym nadzorem.
7. Przed rozpoczęciem czyszczenia patelnia powinna ostygnąć.
Wygięcie patelni powstaje na skutek wstrząsu termicznego (nadmierne nagrzanie, kontakt rozgrzanej patelni z zimną wodą, umieszczenie rozgrzanej patelni na zimnej powierzchni itp.). Przed rozpoczęciem czyszczenia patelni należy pozostawić ją do ostygnięcia. Wygięcie patelni odbija się na jakości potraw.
Garnki nie mogą w żadnym wypadku być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych.
W zależności od dostępnego asortymentu (sprawdzić na opakowaniu) możliwe jest użycie większości metalowych akcesoriów z wyjątkiem noży, widelców i trzepaczek. Korzystając z metalowych akcesoriów, należy jednak zachować ostrożność. Należy unikać korzystania z ostrych akcesoriów oraz krojenia bezpośrednio wewnątrz patelni. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej.
Nie. Przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze nie przynosi znaczącego skrócenia czasu przyrządzania, a tym bardziej nie przekłada się na jakość potrawy. Zalecane jest przyrządzanie potraw w średnim zakresie temperatur. Innym ważnym uzasadnieniem dla powyższego zalecenia jest fakt, że wysoka temperatura może uszkodzić powłokę nieprzywierającą.
W celu przedłużenia żywotności powłoki, należy używać niewielkiej ilości oleju w trakcie smażenia lub grillowania. Nie potrzeba oleju podczas gotowania lub duszenia.
Patelnia z nieprzywierającą powłoką:
Wystarczy wymyć ją wodą z mydłem.
Patelnię należy myć po każdym użyciu, tak aby usunąć warstwę tłuszczu, który może przywrzeć do jej powierzchni. Przetarcie patelni papierowym ręcznikiem lub opłukanie jej wodą nie zapewnia usunięcia całości tłuszczu, który może ulec przypaleniu podczas następnego użycia, powodując powstawanie plam.
Patelni z nieprzywierającą powłoką nie należy czyścić przy użyciu proszku ani ostrych ściereczek. Do mycia patelni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, najlepiej nadaje się nylonowa gąbka.

Patelnia ceramiczna:
Zalecamy ręczne mycie patelni ceramicznej z użyciem wody i łagodnego detergentu. Jest to najbardziej skuteczny sposób czyszczenia patelni.
Jeżeli patelnia nie jest wystarczająco czysta do przygotowywania normalnych potraw, do patelni można dodać niewielką ilość octu i wody, a następnie podgrzać. Mieszanka wody/octu pomoże wyczyścić patelnię. Po tej czynności opłukaj dokładnie patelnię, osusz ją i rozetrzyj na jej powierzchni niewielką ilość oleju, np. oleju słonecznikowego. Twoja patelnia będzie jak nowa.
W przypadku uporczywych plam możesz wpierw nawilżyć patelnię gorącą wodą, a następnie użyć dobrej jakości detergentu do odtłuszczania. Następnie, w razie konieczności, możesz wyczyścić patelnię za pomocą ostrej ściereczki z tworzywa sztucznego oraz niewielkiej ilości detergentu z dodatkiem ściernym.

Twarda patelnia anodowana:
Zaleca się ręczne czyszczenie patelni za pomocą miękkiej gąbki, co pozwoli na zachowanie długiego okresu jej przydatności.
Powłoka zewnętrzna stanowi ochronę naczyń kuchennych przed negatywnymi skutkami mycia. Należy więc bardzo uważać by nie uszkodzić tej powłoki, w związku z czym sugerujemy by unikać stosowania gąbek do szorowania (np. Scotch Brite).
W przypadku korzystania ze zmywarki zaleca się użycia łagodnych detergentów w płynie lub żelu.
Ponadto nie zaleca się zbyt intensywnego korzystania ze zmywarki.
Ręczne mycie bez stosowania gąbek ściernych przedłuży okres przydatności Twoich naczyń kuchennych.
Niektóre elementy można myć w zmywarce, ale nie wszystkie. (Zobacz poniżej). Jeśli element można myć w zmywarce, stosuj naturalny detergent. W niektórych zmywarkach nie można myć garnków i patelni, dlatego przed myciem sprawdź w instrukcji użytkowania zmywarki.
Kompatybilność ze zmywarką:
Element naczynia: TAK
Specjalny uchwyt: TAK
Pokrywa: (z wyjątkiem gałek magnetycznych): TAK
Zdejmowalne magnetyczne gałki pokrywy: NIE (mogą zardzewieć)
Pokrywa uszczelniająca: NIE (może się odkształcić)
W celu przedłużenia żywotności patelni, zalecamy mycie ręczne miękką gąbką. Użycie zmywarki: zaleca się używania łagodnych detergentów w płynie lub żelu.
Rączki i uchwyty mogą z biegiem czasu poluzować się z powodu częstego nagrzewania i stygnięcia materiału w miejscu mocowania. W razie potrzeby należy dokładnie dokręcić wkręt za pomocą odpowiedniego śrubokrętu, uważając przy tym, aby nie dokręcić zbyt mocno.
1) Na powierzchni patelni mogła powstać warstwa przypalonego osadu, co najczęściej jest skutkiem przegrzania zawartości. Tego typu zanieczyszczenia można zazwyczaj usunąć poprzez napełnienie patelni wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawienie patelni na noc. Następnie przetrzeć naczynie delikatnie miękką gąbką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody. Powłokę nieprzywierającą należy następnie zabezpieczyć poprzez przetarcie powierzchni ręcznikiem papierowym nawilżonym niewielką ilością oleju spożywczego. 2) Patelnia mogła ulec przegrzaniu, co spowodowało uszkodzenie i odbarwienie powłoki nieprzywierającej. Częste przegrzewanie patelni prowadzi do pogorszenia właściwości powłoki nieprzywierającej. Czerwony wskaźnik Thermo-Spot w patelniach informuje o osiągnięciu optymalnej temperatury smażenia. Gdy wskaźnik zmienia kolor na czerwony, należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła, aby utrzymać temperaturę na stałym poziomie. Patelni nie należy podgrzewać dalej, ponieważ doprowadzi to do przegrzania powłoki nieprzywierającej. 3) W przypadku patelni mytych w zmywarce do naczyń należy nanieść na powłokę nieprzywierającą warstwę oleju spożywczego, co ma na celu zapobieganie jej wysychaniu oraz utracie właściwości.
1) Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na niewłaściwym źródle ciepła, co spowodowało odkształcenie jej dna. 2) Oprócz tego należy unikać polewania rozgrzanej patelni zimną wodą oraz zanurzania jej w zimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury może być przyczyną odkształcenia dna.
Ustawiając patelnię na palniku gazowym, należy zwrócić uwagę na liczbę podpórek. Małe patelnie często wymagają trzech punktów podparcia. Takie ruszty są dostarczane wraz z kuchenkami gazowymi lub mogą być nabywane oddzielnie.
Upuszczenie lub uderzanie naczynia może doprowadzić do deformacji krawędzi aluminiowych naczyń. (Naczynie nie odkształci się wskutek gotowania.)
NIE. Naczynia kuchenne TEFAL/T-fal z powłoką nieprzywierającą nie zawierają PFOA. Potwierdzają to regularnie niezależne laboratoria, które sprawdzają gotowe produkty pod kątem braku PFOA. Badania prowadzone są od 2003 r. przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie oraz SGS w Chinach). Badania systematycznie wykazują, że powłoki nieprzywierające w produktach Tefal/T-fal nie zawierają PFOA.
Nie. Powłoka nieprzywierająca jest nanoszona na wczesnym etapie procesu produkcji.
W warunkach normalnego użytkowania domowego zużycie powłoki nieprzywierającej występuje bardzo rzadko. Prawidłowe użytkowanie i utrzymanie pozwolą na zachowanie właściwości użytkowych przez dłuższy czas. W większości przypadków zużycie powłoki nieprzywierającej jest skutkiem nadmiernego nagrzania, zarysowania lub szorowania podczas czyszczenia.
Tefal/T-fal w ramach swojego zobowiązania do zapewnienia najwyższej jakości zamieszcza na produktach z powłoką nieprzywierającą specjalną informację dotyczącą zdrowia i środowiska. Zobowiązanie to stanowi gwarancję, że produkty Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wolne od PFOA, ołowiu i kadmu, a zatem bezpieczne dla środowiska i zdrowia użytkownika. Informacje na temat wpływu na środowisko powstały w oparciu o regularne badania przeprowadzane przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie, SGS w Chinach). Powyższe zobowiązanie można znaleźć na stronach marki Tefal/T-fal, a także na opakowaniu naczyń kuchennych Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Panuje obecnie spore zamieszanie w kwestii powłok nieprzywierających, które kojarzone są z PFOA. Powłoki nieprzywierające Tefal/T-fal są wykonane z PTFE, czyli politetrafluoroetylenu, który jest bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. PFOA i PTFE to dwa zupełnie różne związki. Mówiąc krótko: naczynia kuchenne Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wykonane z PTFE i nie zawierają PFOA. Oprócz tego od ponad 20 lat Groupe SEB realizuje swoje zobowiązanie do niestosowania w swoich produktach kuchennych Tefal/T-fal ołowiu oraz kadmu, co stanowi gwarancję ich pełnego bezpieczeństwa.
PFOA to skrót od angielskiej nazwy kwasu perfluorooktanowego. Tefal/T-fal zobowiązuje się do niestosowania w swoich gotowych produktach PFOA, ołowiu, kadmu oraz do zagwarantowania, że produkty z powłoką nieprzywierającą Tefal/T-fal są bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i użytkownika.
W powłokach nieprzywierających oraz ceramicznych naczyń kuchennych Tefal/T-fal nie znajduje się ani kadm, ani ołów. Od ponad 20 lat nie stosujemy ich do projektowania i w produkcji naszych naczyń kuchennych. Informacje na temat wpływu na środowisko znajdują się na opakowaniu każdego produktu Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Powłoka nieprzywierająca Tefal/T-fal jest wykonana z polimeru o nazwie politetrafluoroetylen (PTFE). To dzięki temu związkowi produkty nie przywierają do naczyń. PTFE to obojętna chemicznie substancja, która nie wchodzi w reakcje z żywnością, wodą ani domowymi środkami czyszczącymi, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA (ANSES, EFSA, FDA). Jest także całkowicie bezpieczna dla zdrowia w razie wprowadzenia do organizmu. Bezpieczeństwo powłok nieprzywierających z PTFE w naczyniach kuchennych zostało potwierdzone przez wspomniane organy ds. zdrowia publicznego. O bezpieczeństwie PTFE świadczy fakt, że związek ten jest szeroko stosowany w medycynie jako materiał wykorzystywany w rozrusznikach serca oraz drobnych rurkach, które zastępują naczynia krwionośne. Znajduje także zastosowanie w procedurach chirurgicznych ratujących zdrowie pacjentów z poważnymi zaburzeniami pracy nerek. PTFE są także częściowo powlekane niektóre protezy stawów.
Najszybszym sposobem na sprawdzenie, czy patelnia nadaje się do podgrzewania na kuchence indukcyjnej, jest wykonanie prostego testu magnesu. Jeżeli magnes przywrze do dna patelni, oznacza to, że nadaje się ona do podgrzewania na kuchence indukcyjnej.
Trudno podać dokładną liczbę lat, ponieważ trwałość użytkowa zależy od warunków i częstotliwości użytkowania. Aby przedłużyć trwałość użytkową, należy chronić urządzenie przed nadmiernymi temperaturami oraz nie dopuszczać do podgrzewania bez wody wewnątrz niego. Wystarczająca jest średnia lub niska temperatura. Nie należy przechowywać w patelni słonego lub kwaśnego ugotowanego pożywienia przez dłuższy czas (dzień lub dłużej).