Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo)
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Mąka z tapioki
380 ml Mleko
50 ml Oliwa z oliwek
120 g Ser
1 Jajko
1 łyżeczka Sól
1 szczypta Gałka muszkatołowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Mąkę z tapioki wsyp do miski. W rondlu zagotuj mleko i olej. Wlej mieszaninę do mąki i energicznie wymieszaj do uzyskania lekko lepkiej, elastycznej masy.
Etap 2 /5
Dodaj ser, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj szpatułką.
Etap 3 /5
Rozprowadź ciasto na blasze do pieczenia, aby szybciej wystygła i włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 4 /5
Wyjmij ciasto i uformuj rękoma 18 kulek. Jeśli ciasto jest lepkie, podsyp je odrobiną mąki. Na płycie urządzenia połóż arkusz folii aluminiowej. Ostrożnie włóż kulki do urządzenia, pozostawiając między nimi odstęp, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Rozpocznij program. Gotowe bułeczki powinny mieć złocisty kolor.
Etap 5 /5
Powtarzaj program, aż wszystkie bułeczki będą gotowe. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podawaj z salsą z awokado i mango lub z guacamole.