Gougères (ptysie serowe)
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
70 g Masło
16.5 cl Woda
3 g Cukier
3 g Sól
100 g Mąka
170 g Jajka
70 g Starty ser
2 szczypta Pieprz
2 szczypta Gałka muszkatołowa
30 g Starty ser
1 Jajko
Akcesoria
Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 2 /11
W rondelku umieścić wodę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Doprowadzić płyn do wrzenia.
Etap 3 /11
Z gorąca dodaj mąkę do gorącej cieczy, aby pojawiła się reakcja zagęszczania. Ponownie umieść na małym ogniu i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów i formować się w kulę.
Etap 4 /11
W osobnej misce odważ jajka i lekko je ubij.
Etap 5 /11
Przełóż mieszankę do misy robota. Naciśnij "Start", aby obniżyć temperaturę ciasta, by jajka nie ścięły się podczas dodawania.
Etap 6 /11
Naciśnij "Start", a następnie stopniowo dodawaj do misy robota ubite jajka, nie przerywając pracy urządzenia. Możesz zatrzymać się po 30 sekundach, aby zeskrobać spód miski, a następnie ponownie uruchomić program. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.
Etap 7 /11
Do misy robota dodaj starty wcześniej ser i przyprawy. Naciśnij "Start".
Etap 8 /11
Nasmaruj blachę do pieczenia. Włóż ciasto na ptysie do rękawa cukierniczego z gładką końcówką 8 mm i wyciśnij kulki o średnicy około 2 cm.
Etap 9 /11
W osobnej misce ubij ostatnie jajko. Posmaruj nim ptysie i posyp startym serem.
Etap 10 /11
Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, otwierając drzwiczki piekarnika po 10 minutach, aby pozbyć się wilgoci. Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Etap 11 /11
Smacznego!