Gougères (ptysie serowe) - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gougères (ptysie serowe)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 70 g Masło

  • 16.5 cl Woda

  • 3 g Cukier

  • 3 g Sól

  • 100 g Mąka

  • 170 g Jajka

  • 70 g Starty ser

  • 2 szczypta Pieprz

  • 2 szczypta Gałka muszkatołowa

  • 30 g Starty ser

  • 1 Jajko

Akcesoria

  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 2 /11

W rondelku umieścić wodę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Doprowadzić płyn do wrzenia.

  • 70g Masło
  • 16.5cl Woda
  • 3g Cukier
  • 3g Sól

Etap 3 /11

Z gorąca dodaj mąkę do gorącej cieczy, aby pojawiła się reakcja zagęszczania. Ponownie umieść na małym ogniu i szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów i formować się w kulę.

  • 100g Mąka

Etap 4 /11

W osobnej misce odważ jajka i lekko je ubij.

  • 170g Jajka

Etap 5 /11

Przełóż mieszankę do misy robota. Naciśnij "Start", aby obniżyć temperaturę ciasta, by jajka nie ścięły się podczas dodawania.

  • Ubijaczka

Etap 6 /11

Naciśnij "Start", a następnie stopniowo dodawaj do misy robota ubite jajka, nie przerywając pracy urządzenia. Możesz zatrzymać się po 30 sekundach, aby zeskrobać spód miski, a następnie ponownie uruchomić program. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.

  • Ubijaczka

Etap 7 /11

Do misy robota dodaj starty wcześniej ser i przyprawy. Naciśnij "Start".

  • 70g Starty ser
  • 2szczypta Pieprz
  • 2szczypta Gałka muszkatołowa

Etap 8 /11

Nasmaruj blachę do pieczenia. Włóż ciasto na ptysie do rękawa cukierniczego z gładką końcówką 8 mm i wyciśnij kulki o średnicy około 2 cm.

Etap 9 /11

W osobnej misce ubij ostatnie jajko. Posmaruj nim ptysie i posyp startym serem.

  • 30g Starty ser
  • 1 Jajko

Etap 10 /11

Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, otwierając drzwiczki piekarnika po 10 minutach, aby pozbyć się wilgoci. Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Etap 11 /11

Smacznego!