Gyudon (wołowina po japońsku) - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gyudon (wołowina po japońsku)

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 23 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 100 g Ryż japoński

  • 200 ml Woda

  • 240 g Rumsztyk

  • 0.5 Czosnek

  • 0.5 łyżeczka Imbir

  • 30 ml sos sojowy

  • 30 ml Mirin

  • 1 łyżka Olej arachidowy

  • 0.5 Cebula

  • 2 Jajko

  • 1 Cebula dymka

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 100g Ryż japoński
  • 200ml Woda
  • 240g Rumsztyk
  • 0.5 Czosnek
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 30ml sos sojowy
  • 30ml Mirin
  • 1łyżka Olej arachidowy
  • 0.5 Cebula
  • 2 Jajko
  • 1 Cebula dymka

Etap 2 /9

Przepłucz ryż 2-3 razy (aż woda przestanie być mętna), włóż do Cook4me i wlej wodę.

  • 100g Ryż japoński
  • 200ml Woda

Etap 3 /9

Gotowanie pod ciśnieniem.

Etap 4 /9

Odłóż ryż do miseczki.

Etap 5 /9

W misce wymieszaj czosnek, imbir połowę sosu sojowego i połowę mirinu i umieść w tej marynacie mięso.

  • 240g Rumsztyk
  • 0.5 Czosnek
  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 30ml sos sojowy
  • 30ml Mirin

Etap 6 /9

W Cook4me rozgrzej olej i podsmaż cebulę.

  • 1łyżka Olej arachidowy
  • 0.5 Cebula

Etap 7 /9

Dodaj mięso i smaż przez 2 minuty.

Etap 8 /9

Dodaj pozostały sos sojowy i mirin.

  • 30ml sos sojowy
  • 30ml Mirin

Etap 9 /9

Podawaj z ryżem, jajkami i dymką.

  • 2 Jajko
  • 1 Cebula dymka