Indyk w sosie borowikowym z makaronem (danie jednogarnkowe)
- Całkowity czas 37 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g mięsa z piersi indyka
mąka do obtoczenia mięsa
150 ml śmietanki płynnej 18%
1 słoiczek borowików smażonych na maśle (280 gram)
1200 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
szczypta pieprzu
2 łyżki masła
1 cebula
500 g makaronu penne
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój mięso z piersi indyczej w niewielką kostkę i obtocz je delikatnie w mące. Posiekaj cebulę.
Etap 2 /4
Podsmaż na maśle cebulę i mięso. Dodaj wodę, zawartość słoiczka borowików smażonych na maśle (ja użyłam słoiczek firmy Bruspol), śmietankę płynną i przyprawy. Wymieszaj całość i poczekaj, aż płyn się zagotuje.
Etap 3 /4
Dodaj makaron i wymieszaj. Gotuj potrawę pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Po zakończeniu dekompresji wyłącz podgrzewanie, żeby makaron nie był zbyt miękki. Wymieszaj dokładnie danie. Smacznego.