*Plant-based drink with yellow peas - przepisy Blend up | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

*Plant-based drink with yellow peas

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 32 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    22 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

4 osób

  • 60 g Niegotowany groszek żółty (ok. 120 g gotowanego)

  • 60 cl Woda

  • 1 szczypta Sól

  • 10 g Drobny cukier

Akcesoria

  • Butelka 400 mL
    Butelka 400 mL
  • Butelka 700 mL
    Butelka 700 mL

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Opłucz żółty groszek w zimnej wodzie. Wlej wodę do rondelka i zagotuj groszek. Zmniejszy ogień do średniego lub niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut aż do rozgotowania. Odsącz i pozostaw do ostygnięcia.

  • 60g Niegotowany groszek żółty (ok. 120 g gotowanego)

Etap 2 /4

Umieść wszystkie składniki w urządzeniu, zaczynając od żółtego groszku. Przykręć ostrza do butelki OTG i przymocuj ją do podstawy. Zblenduj.

  • 60g Niegotowany groszek żółty (ok. 120 g gotowanego)
  • 60cl Woda
  • 1szczypta Sól
  • 10g Drobny cukier

Etap 3 /4

Przecedź mieszaninę przez worek do przygotowywania mleka roślinnego lub gazę, aby uzyskać gładki płyn bez pozostałości. Pozostałości te to „okara” – możesz wykorzystać ją do pieczenia ciasteczek, chleba, ciasta, herbatników, granoli, falafela, kruszonki i nie tylko.

Etap 4 /4

Przechowuj w lodówce przez maks. 3 dni. Wstrząśnij przed każdym użyciem.