Souvlaki (greckie szaszłyki)
- Całkowity czas 2 godz. 32 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 Cytryna
2 Czosnek
1 łyżka Oregano
800 g Kurczak
4 Pita
120 g Tzatzíki
2 Pomidor
1 Cebula
100 g Frytki
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W dużym naczyniu wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Dodaj sól i pieprz do smaku. Do marynaty dodaj kostki mięsa i dokładnie wymieszaj. Przykryj i marynuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Etap 2 /6
Ustaw OptiGrill na 180°. Ustaw termostat boczny w pozycji 4.
Etap 3 /6
Podczas gdy grill się nagrzewa, nabijaj marynowane kawałki mięsa na namoczone drewniane patyczki do szaszłyków.
Etap 4 /6
Gdy OptiGrill będzie gotowy, połóż szaszłyki na grillu. Grilluj przez około 4 do 6 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie dobrze upieczone i złociste na zewnątrz. Czas gotowania może się różnić w zależności od grubości mięsa i Twoich preferencji.
Etap 5 /6
W międzyczasie podgrzej chlebki pita po drugiej stronie grilla z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Etap 6 /6
Zdejmij souvlaki z grilla i odłóż na kilka minut przed podaniem. Podawaj souvlaki w ciepłych pitach z dodatkiem tzatziki, pomidorów i czerwonej cebuli. Dodaj także trochę frytek.