Stollen (Drożdżowa strucla bożonarodzeniowa)
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
375 g Mąka
150 g Masło
1 Jajko
150 g Cukier
185 g Twaróg
90 g Mielone migdały
185 g Rodzynki sułtańskie
75 g Kandyzowana skórka z cytryny
1 szczypta Sól
40 g Cukier puder
40 g Masło
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W misie robota umieść mąkę, masło, jajka, cukier, twaróg, migdały, sułtanki, kandyzowaną skórkę z cytryny i sól. Naciśnij ""Start"".
Etap 2 /5
Uformuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Etap 3 /5
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Etap 4 /5
Pod koniec pieczenia rozpuść masło w żaroodpornym naczyniu.
Etap 5 /5
Gorące ciasto zaraz po upieczeniu posmaruj masłem i posyp cukrem pudrem.