Wegańska tortilla ziemniaczana po hiszpańsku (Tortilla de patatas)
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Ziemniak
1 goździk Czosnek
30 cl Woda
120 g Mąka z ciecierzycy
0.5 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Oregano
2 łyżka Oliwa z oliwek
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki pokrój w plastry o grubości około 0,3 cm. Obierz i posiekaj ząbek czosnku.
Etap 2 /5
Do pojemnika wlej wodę, następnie dodaj mąkę z ciecierzycy i wymieszaj do połączenia. Dodaj posiekany czosnek, czarną sól, suszone oregano, połowę oliwy z oliwek i pieprz. Wymieszaj razem. Dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki.
Etap 3 /5
Drugą połową oliwy posmaruj formę do tarty o średnicy 20 cm. Wlej mieszaninę mąki ziemniaczanej i ciecierzycy.
Etap 4 /5
Formę włóż do urządzenia wyposażonego w płytę. Zacznij piec.
Etap 5 /5
Połóż na talerzu i od razu podawaj!