Zrób więcej,
marnuj mniej
Wierzymy, że droga do poprawy życia na naszej planecie wiedzie przez kuchnię. Twoją kuchnię. Dlatego w ramach akcji „Jedz więcej, marnuj mniej” pokażemy Ci jak wiele produktów spożywczych można wykorzystać całkowicie, bez zbędnych resztek.
KUP TERAZ
Co zalega
w Twojej lodówce?
Daj szansę resztkom jedzenia! Wybierz produkt, który zalega Ci w lodówce i zobacz jak przeobraża się w pyszne danie!

W kuchni produkty mogą dać z siebie wszystko.
Tylko trzeba im pomóc! Wybierz produkty Tefal i zobacz, jak łatwo przygotować smaczne potrawy.
Jak gotować, żeby
nie marnować?
Gotowanie to na pierwszy rzut oka prosta czynność, którą wszyscy powinniśmy opanować, żeby żyć. Jeśli jednak przeanalizujesz to dokładnie, okaże się, że przygotowywanie posiłków to dziedzina dość złożona – poczynając od zakupów, podczas których w dzisiejszych czasach trudno się kontrolować i opanować, aby nie kupić 5 opakować zamiast 3 lub wrzucić do koszyka kilkunastu niepotrzebnych rzeczy pod wpływem okazji.
Na każdym etapie możesz podjąć takie decyzje, które będą sprzyjały marnowaniu lub je ograniczały. Wybór należy do ciebie. Poniżej znajdziesz 10 wskazówek. Zastosowanie się do nich może wpłynąć na to, że marnować będziesz mniej lub wcale.
Porcja dla jednej osoby dorosłej na posiłek to 300-500 g. Zastanów się, ile jedzenia ugotujesz i już na etapie planowania zdecyduj, czy nadmiar zjesz następnego dnia, czy zamrozisz.
Przed wizytą w supermarkecie czy na targu przygotuj sobie listę. Unikaj jednak robienia ustaleń i zakupów, gdy jesteś głodny – to może sprawić, że włożysz do koszyka kuszące rzeczy, których nie było na liście albo nie opanujesz się, kupisz i natychmiast zjesz, np. batonik. Pamiętaj, że w planowaniu twojego jadłospisu nie chodzi o rozpisanie szczegółowego menu na poranek, drugie śniadanie, obiad i kolację, ale dobrze jest znać skład chociaż kilka głównych posiłków, które zamierzasz w danym czasie ugotować. Wiesz ile gramów warzyw i owoców w ciągu tygodnia należy zjeść – minimum 400 g dziennie – więc to też weź pod uwagę napełniając nimi siatki. Kup ich tyle, by ich nie zmarnować.
Przechowuj jedzenie zgodnie z wytycznymi i pilnuj terminu przydatności do spożycia.
Produkty po otwarciu przechowuj w oddzielnych, zamykanych pojemnikach. Właśnie tak! Chodzi o to, że jeżeli opakowanie po otwarciu nie jest zamykane, jedzenie trzeba przełożyć lub przelać do szczelnych pudełek lub słoików. Ograniczysz w ten sposób ich dostęp do innych produktów, do powietrza i światła oraz zmniejszysz ryzyko, że jedzenie przedwcześnie się zepsuje.
Może uda się to robić zawsze dzień przed dużymi zakupami? Dzięki temu będziesz miał nie tylko porządek w kuchni, ale czynność ta pozwoli ci też na przeprowadzenie remanentu produktów spożywczych oraz efektywniejszą gospodarkę domowym budżetem.
Szukaj inspiracji w internecie i w tej książce lub po prostu eksperymentuj. Kolejne przygotowywanie posiłku zaczynaj zawsze od sprawdzenia, co jest już otwarte. Dania jednogarnkowe, zapiekanki lub koktajle to pomysły na uratowanie wielu resztek przed zmarnowaniem. Ucz się w ten sposób myśleć i gotować. Pamiętaj, że to jedna z tych umiejętności, w której czujemy się pewniej wraz ze zdobytym doświadczeniem, czyli czym częściej będziemy gotować, tym łatwiej będzie nami to przychodzić. Trening czyni mistrza.
First In, First Out – pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Aby łatwiej ją realizować pamiętaj, aby rozkładając nowe produkty spożywcze w kuchennych szafkach czy lodówce, nie zastawiać nimi tych, które już się tam znajdują, z krótszym terminem przydatności.
Tych z których korzystały babcie i prababcie – mrożenia, suszenia i wekowania. W ten sposób nie tylko wydłużysz okres przydatności do spożycia produktu, ale także urozmaicisz swój jadłospis w miesiącach jesienno-zimowych lub dniach, w których wszystko idzie nie tak i zwyczajnie masz siłę tylko na to, by otworzyć słoik i ugotować makaron.
Wyznacz sobie jeden dzień w tygodniu – najlepszy naszym zdaniem jest weekend – w którym przygotujesz na najbliższy czas najbardziej czasochłonne składniki potraw, tak by twój jedzeniowy plan mógł wypalić, nawet kiedy w pracy czy w życiu coś pójdzie nie tak. Wcześniej i na zapas warto ugotować bulion na zupę, kaszę na dwa dni, zalać płatki owsiane na nocną owsiankę, zrobić owocowy mus lub obrać marchewki i już obrane przechowywać w lodówce.
Z potrzebującymi, znajomymi z pracy, z rodziną, sąsiadami. Nie tylko uchronisz żywność przed zmarnowaniem, ale zrobisz coś dobrego. W wielu miastach działają foodsharingowe lodówki, z których korzysta wiele osób. Sprawdź, czy takiej lodówki nie ma w twojej okolicy i nie bój się zanieść do niej nadmiaru swojego jedzenia.
Zero-waste
na widelcu
Tefal od lat współpracuje i wspiera Fundację Szkoła na widelcu w walce o lepsze wybory żywieniowo-kulinarne Polaków. Razem chcemy pokazać Wam jak dobrze gotować dla siebie i bliskich. Dobrze, czyli zdrowo, smacznie i z poszanowaniem dla środowiska. Nasze "zero waste", to dobre planowanie i mądre zakupy, odpowiednie przechowywanie produktów i gotowanie z pomysłem.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

