lody

Bulion
z obierek


3 porcje

Jednym z najciekawszych pomysłów na wykorzystanie obierek i zdrewniałych części warzyw jest przygotowanie z nich aromatycznego bulionu. Jednak, żeby uzbierać kilogram obierek czasem potrzeba kilku dni, dlatego włóż do zamrażalnika woreczek lub pudełko i odkładaj do niego obierki z marchewki pietruszki czy selera, ciemnozielone końcówki pora, zwiędłe zioła, końcówki pomidorów lub cebuli albo głąby: z kapusty, kalafiora, brokułu. Taki zestaw resztek z dodatkiem 3 klasycznych przypraw sprawi, że otrzymasz bulion, który będzie doskonałą bazą do zup.

Przyda ci się: garnek Tefal, pudełko lub woreczek

SKŁADNIKI

  • 1 kg obierek i resztek warzywnych (dowolne obierki z warzyw korzeniowych, ciemnozielone części pora, zwiędłe zioła – najlepiej pietruszka)
  • 2 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Obierki włóż do garnka, zalej wodą, wrzuć przyprawy.
  2. Gotuj wywar godzinę od momentu, kiedy się zagotował.
  3. Wystudź, odcedź warzywa.

PORADY

Tak przygotowany bulion możesz przelać do plastikowych, szczelnie zamykanych pudełek o pojemności 200-300 ml i stopniowo wykorzystywać jako bazę do zup.

Do bulionu wystarczy np. dodać 6 obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, podsmażonych na oliwie z jedną cebulką pomidorów, dorzucić łyżeczkę bazylii i najprostsza zupa pomidorowa gotowa!