
Bulion
z obierek
Jednym z najciekawszych pomysłów na wykorzystanie obierek i zdrewniałych części warzyw jest przygotowanie z nich aromatycznego bulionu. Jednak, żeby uzbierać kilogram obierek czasem po-trzeba kilku dni, dlatego włóż do zamrażalnika woreczek lub pudełko i odkładaj do niego obierki z marchewki pietruszki czy selera, ciemnozielone końcówki pora, zwiędłe zioła, końcówki pomidorów lub cebuli albo głąby: z kapusty, kalafiora, brokułu. Taki zestaw resztek z dodatkiem 3 klasycznych przypraw sprawi, że otrzymasz bulion, który będzie doskonałą bazą do zup.
Przyda ci się: garnek Tefal, pudełko lub woreczek
SKŁADNIKI
- 1 kg obierek i resztek warzywnych (dowolne obierki z warzyw korzeniowych, ciemnozielone części pora, zwiędłe zioła – najlepiej pietruszka)
- 2 litry wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obierki włóż do garnka, zalej wodą, wrzuć przyprawy.
- Gotuj wywar godzinę od momentu, kiedy się zagotował.
- Wystudź, odcedź warzywa.
PORADY
Tak przygotowany bulion możesz przelać do plastikowych, szczelnie zamykanych pudełek o pojemności 200-300 ml i stopniowo wykorzystywać jako bazę do zup.
Do bulionu wystarczy np. dodać 6 obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, podsmażonych na oliwie z jedną cebulką pomidorów, dorzucić łyżeczkę bazylii i najprostsza zupa pomidorowa gotowa!