burgery z buraka

„Krwiste”
burgery z buraka


6 porcji

To burger, który przekona do siebie nawet największego wegesceptyka. Ma bowiem wyjątkowo gładką, jednolitą konsystencję i nie rozpada się, co często zdarza się w wypadku warzywnych pul-petów. Sprawdzi się świetnie w formie kanapki, ale spróbuj wykorzystać go także w daniu obiado-wym. Jego bazę stanowi kasza jaglana, którą jednak możesz zamienić na kaszę jęczmienną wiej-ską albo ryż.

Przyda ci się: patelnia grillowa Tefal, garnek Tefal, tarka

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości upieczone buraki
  • ½ cebuli
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 150 g sera halloumi lub innego sera, który masz w lodówce
  • 1 jajo
  • 3 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kaszę ugotuj według przepisu ze str. XX.
  2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku.
  3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekaj i razem z nasionami chia oraz kaszą dodaj do buraków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem (jeśli używasz). Dodaj jajo, wyrób ręką na jednolitą masę i odstaw na kwadrans, aby się związała.
  4. Posmaruj wnętrze dłoni oliwą i uformuj 6 burgerów. Oliwa ułatwi to zadanie, a przy okazji każdy kotlecik będzie obtoczony odpowiednią ilością tłuszczu konieczną do utworzenia ru-mianej skórki. Rozgrzej na mocnym ogniu patelnię grillową, ułóż kotlety, zmniejsz ogień na średni i smaż 8-10 minut z każdej strony.

PORADY

Sześć porcji to jak dla ciebie za dużo? Usmażone kotlety wytrzymają do 3 dni w lodówce, a ich smak po podgrzaniu nie będzie ustępował świeżo usmażonej partii.

Podawaj kotlety pomiędzy podpieczonymi w piekarniku lub na OptiGrillu bułeczkami, np. z majonezem, piklami i dowolnymi ulubionymi warzywami.

Jeśli chcesz, by dodane przez ciebie do burgera warzywa były wyjątkowo chrupiące, potnij je w cienkie paseczki, po czym włóż je na kilka minut do lodowatej wody, aby nabrały chrup-kości.