lody

Chlebek
z wytłoczyn


1 porcja

Kiedy robimy sok, wytłoczyny często stają się odpadem, a wystarczy odrobina kreatywności i mogą zmienić się w pyszny dodatek do potrawy czy deseru. Wytłoczyny z marchewki i pomarańczy są np. doskonałą bazą do przygotowania wegańskiego chlebka. Możesz go zjeść na deser, a także na śniadanie. Wytłoczyny z wielu owoców i warzyw możesz wykorzystać od razu lub je zamrozić.

Przyda ci się: trzepaczka, rondel Tefal, forma keksowa Tefal Crispy Bake

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wytłoczyn pozostałych po robieniu soku marchewkowo-pomarańczowego (dokładnie tyle, ile otrzymasz po zrobieniu 4 porcji soku ze str. XX)
  • 1 łyżka nasion chia
  • ¾ szklanki mleka sojowego (można zastąpić innym)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 450
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • ½ szklanki rodzynek
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nasiona chia zalej mlekiem i poczekaj, aż całość zgęstnieje, co zajmie ok. 5 minut.
  2. Olej kokosowy podgrzej, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści – uważaj, aby oleju nie podgrzewać zbyt mocno, bo cukier może się zbrylić.
  3. Do miski wsyp wytłoczyny, dodaj chia z mlekiem i olej z dodatkami, wymieszaj.
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe suche składniki oraz przyprawy.
  5. Mokre składniki wrzuć do suchych i wymieszaj, na koniec dodaj rodzynki i orzechy – ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, więc łatwiej będzie ci wymieszać je ręką.
  6. Gotową masę przełóż do keksówki.
  7. Piecz 30-35 minut w temperaturze 185°C.

PORADY

Chlebek świetnie smakuje z dodatkiem domowych konfitur.