
Chlebek
z wytłoczyn
Kiedy robimy sok, wytłoczyny często stają się odpadem, a wystarczy odrobina kreatywności i mogą zmienić się w pyszny dodatek do potrawy czy deseru. Wytłoczyny z marchewki i pomarańczy są np. doskonałą bazą do przygotowania wegańskiego chlebka. Możesz go zjeść na deser, a także na śniadanie. Wytłoczyny z wielu owoców i warzyw możesz wykorzystać od razu lub je zamrozić.
Przyda ci się: trzepaczka, rondel Tefal, forma keksowa Tefal Crispy Bake
SKŁADNIKI
- 2 szklanki wytłoczyn pozostałych po robieniu soku marchewkowo-pomarańczowego (do-kładnie tyle, ile otrzymasz po zrobieniu 4 porcji soku ze str. XX)
- 1 łyżka nasion chia
- ¾ szklanki mleka sojowego (można zastąpić innym)
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 szklanka mąki owsianej
- ½ szklanki mąki pszennej typ 450
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- ½ szklanki rodzynek
- ⅓ szklanki posiekanych orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Nasiona chia zalej mlekiem i poczekaj, aż całość zgęstnieje, co zajmie ok. 5 minut.
- Olej kokosowy podgrzej, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier, mieszaj, aż cukier się rozpuści – uważaj, aby oleju nie podgrzewać zbyt mocno, bo cukier może się zbrylić.
- Do miski wsyp wytłoczyny, dodaj chia z mlekiem i olej z dodatkami, wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe suche składniki oraz przyprawy.
- Mokre składniki wrzuć do suchych i wymieszaj, na koniec dodaj rodzynki i orzechy – po-nownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, więc łatwiej będzie ci wymieszać je ręką.
- Gotową masę przełóż do keksówki.
- Piecz 30-35 minut w temperaturze 185°C.
PORADY
Chlebek świetnie smakuje z dodatkiem domowych konfitur.