lody

Owoce
pod kruszonką


8 porcji

To świetna alternatywa, gdy brakuje ci czasu lub niektórych składników do przygotowania ciasta. Podstawą deseru są owoce – warto wykorzystać te, które są akurat pod ręką. Za każdym razem może on smakować inaczej – wszystko zależy od tego, jakich dodatków użyjesz.

Przyda ci się: Tefal i-Companion XL FE90B137, forma do pieczenia Tefal Easy GripJ1628344

SKŁADNIKI

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • ⅓ kostki zimnego masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 1 szklanka porzeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane umieść w misie Tefal i-Companion XL z zamontowanym ostrzem do siekania. Dodaj zimne masło, mąkę, cukier, cynamon oraz sól. Całość miksuj ostrzem ultra blade tak długo, aż mieszanka uzyska grudkowatą konsystencję.
  2. Umyj i osusz owoce. Jabłka przekrój na mniejsze część, usuń gniazda nasienne.
  3. Formę do pieczenia posmaruj delikatnie masłem. Ułóż jabłka oraz porzeczki, następnie posyp je owsianą kruszonką.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180ºC, piecz 15-20 minut, aż kruszonka się zazłoci.
  5. Gotowy deser możesz podać z jogurtem naturalnym i ulubionymi ziołami, np. miętą lub melisą.

PORADY

Deser ten możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym lub w małych kokilkach.