
Owoce
pod kruszonką
To świetna alternatywa, gdy brakuje ci czasu lub niektórych składników do przygotowania ciasta. Podstawą deseru są owoce – warto wykorzystać te, które są akurat pod ręką. Za każdym razem może on smakować inaczej – wszystko zależy od tego, jakich dodatków użyjesz..
Przyda ci się: Tefal i-Companion XL FE90B137, forma do pieczenia Tefal Easy GripJ1628344
SKŁADNIKI
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki nasion słonecznika
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- ⅓ kostki zimnego masła
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 6 jabłek
- 1 szklanka porzeczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki owsiane umieść w misie Tefal i-Companion XL z zamontowanym ostrzem do siekania. Dodaj zimne masło, mąkę, cukier, cynamon oraz sól. Całość miksuj ostrzem ultra blade tak długo, aż mieszanka uzyska grudkowatą konsystencję.
- Umyj i osusz owoce. Jabłka przekrój na mniejsze część, usuń gniazda nasienne.
- Formę do pieczenia posmaruj delikatnie masłem. Ułóż jabłka oraz porzeczki, następnie po-syp je owsianą kruszonką.
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC, piecz 15-20 minut, aż kruszonka się zazłoci.
- Gotowy deser możesz podać z jogurtem naturalnym i ulubionymi ziołami, np. miętą lub meli-są.
PORADY
Deser ten możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym lub w małych kokilkach.