lody

Owoce
pod kruszonką


8 porcji

To świetna alternatywa, gdy brakuje ci czasu lub niektórych składników do przygotowania ciasta. Podstawą deseru są owoce – warto wykorzystać te, które są akurat pod ręką. Za każdym razem może on smakować inaczej – wszystko zależy od tego, jakich dodatków użyjesz..

Przyda ci się: Tefal i-Companion XL FE90B137, forma do pieczenia Tefal Easy GripJ1628344

SKŁADNIKI

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • ⅓ kostki zimnego masła
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 6 jabłek
  • 1 szklanka porzeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płatki owsiane umieść w misie Tefal i-Companion XL z zamontowanym ostrzem do siekania. Dodaj zimne masło, mąkę, cukier, cynamon oraz sól. Całość miksuj ostrzem ultra blade tak długo, aż mieszanka uzyska grudkowatą konsystencję.
  2. Umyj i osusz owoce. Jabłka przekrój na mniejsze część, usuń gniazda nasienne.
  3. Formę do pieczenia posmaruj delikatnie masłem. Ułóż jabłka oraz porzeczki, następnie po-syp je owsianą kruszonką.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180ºC, piecz 15-20 minut, aż kruszonka się zazłoci.
  5. Gotowy deser możesz podać z jogurtem naturalnym i ulubionymi ziołami, np. miętą lub meli-są.

PORADY

Deser ten możesz również przygotować w naczyniu żaroodpornym lub w małych kokilkach.