
Podstawowy
sos pomidorowy
Taki sos najlepiej przygotować w sezonie pomidorowym (lipiec, sierpień) i zawekować na gorsze, mniej słoneczne czasy. Jeśli nie masz dostępu do pysznych pomidorów, w każdej chwili możesz zrobić sos na bazie wysokiej jakości pomidorów z puszki – wychodzi całkiem smaczny. Kluczem do perfekcyjnego smaku, oprócz pomidorów, jest także doskonałej jakości oliwa extra vergine.
Przyda ci się: duży garnek Tefal, drewniana łyżka, przecierak lub blender ręcznyTefal Infinity Force Pro 5w1 HB95LD oraz sitko i chochla
SKŁADNIKI
- 6-7 dojrzałych pomidorów (np. bawole serca, śliwkowe lub miks) lub 3 puszki pomidorów pe-lati
- 2 duże białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50-60 ml oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 gałązki tymianku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- szczypta cukru (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Z pomidorów wytnij szypułki i wytnij i łyko. Owoce pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę posiekaj w równą kosteczkę, czosnek zmiażdż, obierz ze skórki i dość drobno po-siekaj.
- Do garnka wlej oliwę i od razu dodaj cebulę z porządną szczyptą soli, smaż na średnim ogniu, często mieszając, aby się dobrze skarmelizowała, ale nie przypaliła – to potrwa ok. 15 minut.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek, zioła i przyprawy (poza solą i pieprzem), a po 2 minu-tach pomidory. Zamieszaj, przykryj i duś na wolnym ogniu minimum godzinę, ale im dłużej możesz, tym lepiej dla sosu (i dla ciebie).
- Wyciągnij ziele angielskie, liść laurowy oraz gałązki tymianku i przetrzyj sos przecierakiem lub dokładnie zblenduj, a następnie go przetrzyj przez sitko, pomagając sobie chochlą – za-taczając koła jej dnem po sitku znacznie usprawnisz sobie pracę. Na koniec dopraw sos świeżo mielonym pieprzem oraz solą i cukrem (o ile jest to konieczne).
PORADY
Zanim zawekujesz sos, dokładnie umyj zakrętki i słoiki, do których będziesz go przelewać. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 115ºC i pozostaw w nim, aż naczynia cał-kowicie wyschną – ok.10 minut. Przelej sos do słoików za pomocą lejka lub łyżki do zupy do pełna (tak, by w słoiku nie zostało powietrze), zakręć i ustaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Prawidłowo zawekowany sos możesz przechowywać do 12 miesięcy w ciem-nym, chłodnym miejscu.