TEFAL Cuisine Companion FE800

Cuisine Companion FE800 Nieograniczone możliwości
  • Gotowanie, powolne gotowanie, mieszanie, podsmażanie, miksowanie, wyrabianie, ubijanie... bez konieczności ciągłego doglądania.
  • 6 automatycznych programów + tryb manualny
  • Zestaw 5 dedykowanych przystawek.

 

 

Przygotowuje i gotuje!

Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania, 6 automatycznymi programami do przyrządzania domowych sosów, zup, potraw duszonych, dań gotowanych na parze, wypieków i deserów.

  • Wiele trybów gotowania: od delikatnego po intensywne gotowanie, dzięki możliwości regulacji temperatury w zakresie od 30°C do 130°C.
  • Różnorodne rezultaty mieszania: od wolnego po bardzo szybkie dzięki 12 prędkościom oraz funkcjom Pulse i Turbo.
  • Duża pojemność: naprawdę rodzinny rozmiar dzięki misie o pojemności 4,5 l i do 6 porcji (2,5 l pojemności użytkowej).
  • Zestaw 5 wydajnych przystawek gwarantuje doskonałe rezultaty:
    • 1 ostrze Ultrablade ze stali nierdzewnej,
    • 1 ostrze do wyrabiania/kruszenia ze stali nierdzewnej,
    • 1 przystawka do ubijania
    • 1 mieszadło
    • 1 koszyk do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
Podstawowe informacje
  • default

  • Regulowana temperatura gotowania w zakresie 30°C do 130°C

  • 12 prędkości oraz funkcje Pulse i Turbo

  • Pojemność misy: 4,5 l (2,5 l pojemności użytkowej)

  • Komplet wysokiej jakości przystawek do przygotowania różnych składników

  • W zestawie książka z przepisami "1 milion inspiracji" to prawdziwe źródło inspiracji, aby codzienne gotowanie było udane! Książka zawiera 300 przepisów na różnorodne dania na każdą okazję.

Akcesoria
Właściwości
Automatyczne programy    
Tryb ręczny    
Tryb pulsacyjny    
Funkcja turbo    
Materiał misy Stal nierdzewna  
Końcówka do siekania Ostrze ze stali nierdzewnej  
Końcówka do mieszania    
Końcówka emulgująca Trzepaczka  
Końcówka do zagniatania    
Końcówka do zagniatania - szczegóły Ostrze do zagniatania i rozdrabniania ze stali nierdzewnej  
Parowar Tak, wewnętrzny koszyk ze stali nierdzewnej  
‎Łopatka    
Schowek na akcesoria Schowek  
Schowek na przewód    
Możliwość mycia w zmywarce    

Często zadawane pytania
Spróbuj umieścić urządzenie możliwie jak najbliżej wlotu powietrza (np. okapu nad kuchenką).
UWAGA: Nie umieszczaj go na źródle ciepła.
Tak, niektóre programy wymagają dalszego miksowania w fazie podtrzymania ciepła (cel: przetworzenie substancji, w celu uniknięcia powstania kożucha lub przywarcia do dna zbiornika).
Aby ubić białka jajek za pomocą urządzeń kuchennych należy użyć pokrywy bez blokady.
UWAGA: Nie przekraczaj prędkości nr 7.
Do tego celu można użyć wkładu do gotowania na parze.
Umieść ostry nóż w misie, dodaj kilka składników według przepisu (marchew, ziemniaki, cebulę itd.), umieść wkład, upewniając się przy tym, że warzywa na dnie misy nie są ściśnięte, dodaj składniki, które chcesz zachować w małych kawałkach (boczek, kiełbasę, groch itd.) i przykryj wszystko, nie przekraczając maksymalnego poziomu.
Przed wykonaniem sorbetu z przepisu można schłodzić zbiornik: pokrusz 10 kostek lodu w trybie „pulsacyjnym” za pomocą noża do zagniatania/rozdrabniania, następnie opróżnij misę, dokładnie ją wytrzyj i niezwłocznie wykonaj sorbet według przepisu.
Przepisy były wypróbowywane ze składnikami w temperaturze pokojowej (20°C). Możliwe, że przy niektórych przepisach wymagane jest przygotowywanie od 2 do 3 minut dłużej, jeżeli składniki (mleko, jaja...) są z lodówki.
Można użyć papieru do pieczenia i wyłożyć nim spód i wewnętrzne boki wkładu, aby przygotować omlety, frittatę, ryby, białe mięso. Program gotowania na parze.
Ustawienie „mało pary” zapewnia uwolnienie maksymalnej kondensacji, dlatego jest zalecane do przygotowywania dań i sosów o większej konsystencji (risotto, kremowe puddingi, sosy itp.).

Ustawienie „Dużo pary” zapewnia maksymalną ilość ciepła i pary w garnku do gotowania na parze (zupy itp.).
To ustawienie zapobiega również rozpryskiwaniu podczas miksowania.

Kiedy przycisk pary jest zblokowany na pokrywie, piktogram z przodu przedstawia aktualnie wybrane ustawienia.
Unikać używania łopatki do usuwania ciasta, które przywarło do ostrza.
Używać drewnianej łopatki; łopatka powinna być używana do opróżniaia misy po usunięciu ostrza.
Można również użyć trybu ręcznego i ustawić temperaturę na 120°C, a czas gotowania odpowiednio do ilości i rodzaju składników.
Kroić składniki na mniejsze części.
Zob. tabelę (Pierwsze użycie) w instrukcji obsługi.
W razie wątpliwości, którego noża użyć, użyć noża do zagniatania/kruszenia.
Nie używać trzepaczki do zagniatania ciężkich ciast (ciasta na chleb itp.)
Można zwiększyć ilość, należy jednak przestrzegać maksymalnych ilości podanych w instrukcji obsługi (zob. tabela w sekcji „Pierwsze użycie”).
Zachować ostrożność podczas stosowania programów automatycznych, zwłaszcza programu „Zupa”: jeżeli maksymalny poziom 2,5 l zostanie przekroczony, istnieje ryzyko rozpryskiwania się lub przelania zupy.
Aby ograniczyć występowanie przebarwień, przebarwione części należy należy przetrzeć ściereczką nasączoną olejem spożywczym, a następnie umyć w zwykły sposób.
Aby ograniczyć występowanie przebarwień, do czyszczenia należy przystąpić koniecznie zaraz po użytkowaniu.
Misa, narzędzia, wkład do gotowania na parze i wszystkie części pokrywy mogą być myte w zmywarce. Nie zaleca się wkładania koszyka ani pierścienia uszczelniającego koszyk do zmywarki.
Jeżeli dno zbiornika jest zakamienione (ślady kamienia):
Do misy wraz z uchwytem należy wlać 1 chochlę białego octu (około 100 ml) i zostawić na 1 godzinę, następnie opróżnić misę, odmontować uchwyt i złącze, spłukać wszystkie części czystą wodą.
Zalecamy, aby umyć akcesoria jak najszybciej po pojawieniu się przebarwienia; można użyć soku z cytryny.
Można również wystawić akcesorium na bezpośrednie działanie słońca przez kilka godzin.
Użyj dobrze wyciśnietej gąbki, następnie wytrzyj suchą szmatką.
Ze względów higienicznych zaleca się zdjęcie pokrywy, uchwytu i mocowania koszyka po każdym użyciu i wyczyszczenie każdej części.
Aby ułatwić mycie (mycie wstępne): po opróżnieniu zbiornika umieścić trzepaczkę w misie, wlać 0,7 l wody, kilka kropel płynu do mycia naczyń, zamknąć pokrywę za pomocą wyłącznika regulacji pary i zaprogramować urządzenie w następujący sposób: prędkość 7/100°C/3 min.
Następnie nacisnąć „Start”.
Kiedy urządzenie przełączy się na tryb podtrzymywania ciepła (sygnał dźwiękowy), wyłączyć je i dokończyć mycie w zlewie.
(Czynność ta dotyczy 4 akcesoriów).
1. Pozostawić zbiornik do odmoczenia na 1 godzinę (woda + płyn do mycia naczyń).
2. Usunąć odmoczone resztki za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki.
3. Po opróżnieniu misy, wyczyścić dno ostrą stroną zmywaka.
4. Jeżeli w misie wciąż są nieusunięte resztki, użyć metalowego czyścika.

Zamiast płynu do mycia naczyń można użyć soku z cytryny, octu lub tabletki do zmywarki rozpuszczonej w wodzie (pozostawić środek w misie tak długo, jak potrzeba).
Tak, zalecamy, aby osuszyć misę przed użyciem jej w urządzeniu.
Użyć cytryny lub włączyć program parowy (program Steam + 1 l wody (34 oz) + 30 min. + kilka kropel soku z cytryny).
Takie linie pojawiają się, jeżeli plastikowy element pozostawi się po procesie formowania. Nie ma ryzyka pęknięć; można nadal bez obaw używać pokrywy.
To przejściowe zjawisko, które nie ma wpływu na żywotność urządzenia.
Osłabnie lub zniknie po kilkukrotnym użyciu i umyciu wyjmowanego trzpienia (zob. sekcję „Mycie urządzenia”).
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Urządzenie wyłączyło się ze względu na przegrzanie.
Zostaw je do ostygnięcia na 30 minut.
Przed ponownym użyciem zmniejsz wielkość porcji, która ma być zmiksowana.
Urządzenie przeszło w tryb bezpieczeństwa, ponieważ wykryło nadmierne ruchy.
Upewnij się, że używasz zalecanej prędkości i odpowiedniego narzędzia. Sprawdź, czy urządzenie jest stabilne (opiera się na gumowych podstawkach), a powierzchnia robocza jest wystarczająco sztywna.
Ostry nóż idealnie nadaje się do siekania warzyw, ziół, mięsa, ryb itp. oraz do miksowania zup lub przecierów owocowych.
Ostrze ząbkowane jest idealne do zagniatania ciężkiego lub drożdżowego ciasta i kruszenia orzechów lub kostek lodu.
Jest to zjawisko normalne. Prędkość 1 i prędkość 2 mają funkcję automatycznego impulsu, umożliwiającą włączanie i wyłączanie silnika.