TEFAL Cuisine Companion FE800

Cuisine Companion FE800 Nieograniczone możliwości
  • Gotowanie, powolne gotowanie, mieszanie, podsmażanie, miksowanie, wyrabianie, ubijanie... bez konieczności ciągłego doglądania.
  • 6 automatycznych programów + tryb manualny
  • Zestaw 5 dedykowanych przystawek.

 

Numer referencyjny produktu : FE800A38

 

Przygotowuje i gotuje!

Wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania, 6 automatycznymi programami do przyrządzania domowych sosów, zup, potraw duszonych, dań gotowanych na parze, wypieków i deserów.

  • Wiele trybów gotowania: od delikatnego po intensywne gotowanie, dzięki możliwości regulacji temperatury w zakresie od 30°C do 130°C.
  • Różnorodne rezultaty mieszania: od wolnego po bardzo szybkie dzięki 12 prędkościom oraz funkcjom Pulse i Turbo.
  • Duża pojemność: naprawdę rodzinny rozmiar dzięki misie o pojemności 4,5 l i do 6 porcji (2,5 l pojemności użytkowej).
  • Zestaw 5 wydajnych przystawek gwarantuje doskonałe rezultaty:
    • 1 ostrze Ultrablade ze stali nierdzewnej,
    • 1 ostrze do wyrabiania/kruszenia ze stali nierdzewnej,
    • 1 przystawka do ubijania
    • 1 mieszadło
    • 1 koszyk do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
Podstawowe informacje
  • default

  • Regulowana temperatura gotowania w zakresie 30°C do 130°C

  • 12 prędkości oraz funkcje Pulse i Turbo

  • Pojemność misy: 4,5 l (2,5 l pojemności użytkowej)

  • Komplet wysokiej jakości przystawek do przygotowania różnych składników

  • W zestawie książka z przepisami "1 milion inspiracji" to prawdziwe źródło inspiracji, aby codzienne gotowanie było udane! Książka zawiera 300 przepisów na różnorodne dania na każdą okazję.

Akcesoria
Właściwości
Moc 1550  W
Maksymalna prędkość obrotów silnika 16 000 obr./min  
Regulacja prędkości 12  
Minimalna temperatura gotowania 30  °C
Maksymalna temperatura gotowania 130  °C
Zwiększanie temperatury gotowania 5  °C
Zakres czasu 05s - 02h00  
Automatyczne programy    
Liczba funkcji 6  
Rodzaj funkcji sos, zupa, powolne gotowanie, gotowanie na parze, ciasto, deser  
Tryb ręczny    
Parametry regulowane Prędkość, temperatura i czas  
Tryb pulsacyjny    
Funkcja turbo    
Całkowita pojemność misy 4.5  L
Pojemność robocza misy 2.5  L
Materiał misy Stal nierdzewna  
Końcówka do siekania Ostrze ze stali nierdzewnej  
Końcówka do mieszania    
Końcówka emulgująca Trzepaczka  
Końcówka do zagniatania    
Końcówka do zagniatania - szczegóły Ostrze do zagniatania i rozdrabniania ze stali nierdzewnej  
Parowar Tak, wewnętrzny koszyk ze stali nierdzewnej  
‎Łopatka    
Schowek na akcesoria Schowek  
Schowek na przewód    
Możliwość mycia w zmywarce    
Można myć w zmywarce - informacje szczegółowe miska, pokrywa, końcówka i akcesoria  
Kolory biały  

Często zadawane pytania
Spróbuj umieścić urządzenie możliwie jak najbliżej wlotu powietrza (np. okapu nad kuchenką).
UWAGA: Nie umieszczaj go na źródle ciepła.
Tak, niektóre programy wymagają dalszego miksowania w fazie podtrzymania ciepła (cel: przetworzenie substancji, w celu uniknięcia powstania kożucha lub przywarcia do dna zbiornika).
Aby ubić białka jajek za pomocą urządzeń kuchennych należy użyć pokrywy bez blokady.
UWAGA: Nie przekraczaj prędkości nr 7.
Do tego celu można użyć wkładu do gotowania na parze.
Umieść ostry nóż w misie, dodaj kilka składników według przepisu (marchew, ziemniaki, cebulę itd.), umieść wkład, upewniając się przy tym, że warzywa na dnie misy nie są ściśnięte, dodaj składniki, które chcesz zachować w małych kawałkach (boczek, kiełbasę, groch itd.) i przykryj wszystko, nie przekraczając maksymalnego poziomu.
Przed wykonaniem sorbetu z przepisu można schłodzić zbiornik: pokrusz 10 kostek lodu w trybie „pulsacyjnym” za pomocą noża do zagniatania/rozdrabniania, następnie opróżnij misę, dokładnie ją wytrzyj i niezwłocznie wykonaj sorbet według przepisu.
Przepisy były wypróbowywane ze składnikami w temperaturze pokojowej (20°C). Możliwe, że przy niektórych przepisach wymagane jest przygotowywanie od 2 do 3 minut dłużej, jeżeli składniki (mleko, jaja...) są z lodówki.
Można użyć papieru do pieczenia i wyłożyć nim spód i wewnętrzne boki wkładu, aby przygotować omlety, frittatę, ryby, białe mięso. Program gotowania na parze.
Ustawienie „mało pary” zapewnia uwolnienie maksymalnej kondensacji, dlatego jest zalecane do przygotowywania dań i sosów o większej konsystencji (risotto, kremowe puddingi, sosy itp.).

Ustawienie „Dużo pary” zapewnia maksymalną ilość ciepła i pary w garnku do gotowania na parze (zupy itp.).
To ustawienie zapobiega również rozpryskiwaniu podczas miksowania.

Kiedy przycisk pary jest zblokowany na pokrywie, piktogram z przodu przedstawia aktualnie wybrane ustawienia.
Aby ograniczyć występowanie przebarwień, przebarwione części należy należy przetrzeć ściereczką nasączoną olejem spożywczym, a następnie umyć w zwykły sposób.
Aby ograniczyć występowanie przebarwień, do czyszczenia należy przystąpić koniecznie zaraz po użytkowaniu.
Misa, narzędzia, wkład do gotowania na parze i wszystkie części pokrywy mogą być myte w zmywarce. Nie zaleca się wkładania koszyka ani pierścienia uszczelniającego koszyk do zmywarki.
Jeżeli dno zbiornika jest zakamienione (ślady kamienia):
Do misy wraz z uchwytem należy wlać 1 chochlę białego octu o kwasowości 8% (około 100 ml) i zostawić na 1 godzinę, następnie opróżnić misę, odmontować uchwyt i złącze, spłukać wszystkie części czystą wodą.
Należy wyczyścić akcesoria zaraz po pojawieniu się odbarwienia. Można użyć soku z cytryny.
Użyj dobrze wyciśnietej gąbki, następnie wytrzyj suchą szmatką.
Ze względów higienicznych zaleca się zdjęcie pokrywy, uchwytu i mocowania koszyka po każdym użyciu i wyczyszczenie każdej części.
Aby ułatwić czyszczenie (wstępne oczyszczenie), po uprzednim opróżnieniu zbiornika, umieść mikser w misie, wlej 0,7 litra wody, dodaj kilka kropli płynu do mycia naczyń, zamknij pokrywkę za pomocą blokady.
Następnie naciśnij „Start”.
Gdy urządzenie przejdzie w tryb utrzymania ciepła (sygnał dźwiękowy), zatrzymaj urządzenie i zakończ czyszczenie narzędzia pod bieżącą wodą.
(Dotyczy to przedmiotowych 4 narzędzi).
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Urządzenie wyłączyło się ze względu na przegrzanie. Zostaw je do ostygnięcia na 20 minut. Przed ponownym użyciem zmniejsz wielkość porcji, która ma być zmiksowana.
Urządzenie przeszło w tryb bezpieczeństwa, ponieważ wykryło nadmierne ruchy.
Upewnij się, że używasz zalecanej prędkości i odpowiedniego narzędzia. Sprawdź, czy urządzenie jest stabilne (opiera się na gumowych podstawkach), a powierzchnia robocza jest wystarczająco sztywna.
Naostrzony nóż jest idealny do siekania warzyw, ziół, mięsa, ryb itp. oraz do miksowania zup i duszonych owoców. Ząbkowany nóż jest idealny do ubijania i emulgowania jaj, kremów itp. oraz do lekkich i puszystych składników.
Jest to zjawisko normalne. Prędkość 1 i prędkość 2 mają funkcję automatycznego impulsu, umożliwiającą włączanie i wyłączanie silnika.