Engagement_Bandeau_934x198_PL.jpg

Mówimy, co robimy, robimy, co mówimy!

Każdego dnia firma Tefal i jej partnerzy dążą do poprawy i znaczącego postępu.
Szanujemy wspólne wartości: zrównoważony rozwój, równe szanse, zbilansowane odżywianie dla każdego i odpowiedzialną konsumpcję.

Aby sprostać tym nowym wyzwaniom, firma Tefal określiła pięć priorytetów zrównoważonego rozwoju:

Przede wszystkim Tefal dokłada starań, aby produkty tej marki były wykonane zgodnie z zasadami etycznymi w zakładach firmy, lecz również u dostawców.

Opracowaliśmy również odpowiedzialną politykę zasobów ludzkich opartą na zasadach braku dyskryminacji i szacunku dla ludzi. W tym względzie Tefal przykłada duże znaczenie do bezpieczeństwa pracowników w miejscu pracy.

Trzecim priorytetem jest wspomaganie społeczności. W regionach, w których firma prowadzi działalność, jesteśmy odpowiedzialnym podmiotem gospodarczym, pomagamy lokalnym przedsiębiorcom w rozwoju, wspieramy również stowarzyszenia w walce z wykluczeniem lub uczestniczymy w debatach publicznych dotyczących odżywania i zdrowia.

Dzisiejsi konsumenci domagają się produktów, które są zdrowe i bezpieczne. Dla firmy Tefal oznacza to produkowanie wysokiej jakości produktów, które są trwałe i umożliwiają smaczne i zdrowe gotowanie.

Tefal kieruje się również troską o środowisko na wszystkich etapach cyklu życia produktów, od wstępnych badań po utylizację produktów na końcu cyklu życia, włącznie z produkcją, transportem i użytkowaniem przez konsumentów.

Oznacza to, że chcemy być liderem w wytwarzaniu artykułów gospodarstwa domowego, a jednocześnie koncentrujemy się na ważnych wartościach, takich jak zasady gospodarcze i środowisko, które stanowią trzon naszej działalności.

Oto kilka przykładów tego, co robimy.

Nowe gotowanie to zdrowe gotowanie

Odżywianie to dużo więcej niż mieszanie składników.
Istotną rolę podczas przygotowywania posiłków ma to, co gotujesz w czym i w jaki sposób gotujesz.
Aby zrozumieć zdrowe gotowanie, trzeba nauczyć się zachowywać wartość odżywczą i jakość składników (smak, konsystencję i zapach).
W tym celu potrzebujesz dobrze pomyślanych urządzeń.

Aby cieszyć się zdrową i zbilansowaną dietą, musisz uwzględnić trzy ważne czynniki:

  • Mniej tłuszczu, aby łatwo i zdrowo gotować.
  • Dobra kontrola temperatury, aby cieszyć się doskonale przyrządzonymi potrawami z doskonale zachowanych składników.
  • Jednolite rozprowadzanie ciepła, aby szybciej gotować i zaoszczędzić czas i energię.

Nasze powłoki zapobiegające przywieraniu, z których słyną patelnie Tefal, nie wymagają używania oleju, co stanowi dużą zaletę w odżywianiu.  Nasze powłoki zapobiegające przywieraniu, z których słyną patelnie Tefal, nie wymagają używania oleju, co stanowi dużą zaletę w odżywianiu.


Z naszą technologią Thermo-Spot opanujesz do perfekcji sztukę doboru temperatury, aby serwować wyśmienite posiłki. W ten sposób staniesz się prawdziwym szefem! I wreszcie wzornictwo naszych garnków jest unikatowe i gwarantuje im wyjątkową odporność.
 

+ Tefal

W naszych czasach, gdy konsumenci są bardziej świadomi kwestii związanych ze zdrowiem i środowiskiem, nasze informacje dotyczące środowiska gwarantują bezpieczeństwo powłoki zapobiegającej przywieraniu w naszych produktach.

Jesteśmy dumni z tych zobowiązań i mamy zamiar się z nich wywiązać!

ZOBACZ PRODUKTY

Bezpieczne i wiarygodne produkty

Wszystkie zakłady firmy Groupe SEB, w tym zakłady Tefal, spełniają wymogi środowiskowe normy ISO 14001.


W każdym nowym zakładzie przemysłowym lub logistycznym wykonuje się specjalne analizy w celu potwierdzenia lub osiągnięcia takiego stanu.


Największy zakład produkcyjny Tefal znajduje się w Rumilly, we Francji. Wytwarza się w nim 45 mln części rocznie.


Celem naszej kampanii udoskonalania jest coraz większe ograniczenie oddziaływania na środowisko z roku na rok.


Nasza strategia odpowiedzialności ekologicznej obejmuje ocenę cyklu życia patelni, którą przeprowadza ENSAM (Krajowa Szkoła Wyższa Sztuki i Rzemiosła), a zatwierdza QUANTIS.


W ten sposób udało nam się na przykład dowieść, że jeżeli uwzględnimy trwałość produktu, rzeczywiste oddziaływanie na środowisko patelni Tefal z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest znacznie mniejsze niż patelni z powłoką ceramiczną, w sytuacji, gdy oba produkty zostaną wyprodukowane w tych samych warunkach.


Naszym celem jest wytwarzanie trwałych produktów, które będą towarzyszyć Ci przez bardzo długi czas, zapewniając przyjemne i smaczne momenty z najbliższymi przy jednoczesnej ochronie zdrowia planety.

 

 

Pobierz plik

 

Przywróć dzieciom uśmiech

Od 2010 roku wprowadzamy rokrocznie na rynek nową gamę produktów, które wspierają projekty żywieniowe UNICEF-u.

Jeżeli gdziekolwiek sprzedamy jeden z tych produktów, Tefal przekazuje co najmniej 1 euro na rzecz UNICEF-u.
Zgromadzone pieniądze są przeznaczane na suplementy i lecznicze produkty żywnościowe oraz specjalną opiekę dla niedożywionych dzieci, a także na szkolenia dla rodziców z zakresu dobrych nawyków żywieniowych.

Od 2010 r. przekazaliśmy UNICEF-owi ponad 1,5 mln euro, które zostały wykorzystane na wsparcie dla dzieci z Madagaskaru w 2011 r. oraz dla dzieci z Indii i RPA w roku kolejnym.
W latach 2013-2014 programem objęte zostaną niedożywione dzieci w Burkina Faso.

Również Ty możesz pomóc źle odżywianym dzieciom, kupując jeden z produktów w ramach naszego partnerstwa z UNICEF-em:
  • Produkty do gotowania: patelnia, garnek do duszenia, zelazko, waga...
  • Żelazko
  • Waga
     

Odkryj nasze produkty ECODESIGN

Firma Tefal chce opracowywać produkty, które pomagają w przygotowywaniu doskonałych posiłków dla najbliższych.
Chcemy również przyczyniać się do ochrony naszej planety, dlatego oferujemy szeroką gamę produktów podlegających pełnemu recyklingowi.

W 2010 r. rozpoczęliśmy realizację polityki odpowiedzialności środowiskowej, która łączy ekologię z gastronomią.
Wprowadziliśmy na rynek linie Natura wykonaną w 100% z aluminium pochodzącego z recyklingu oraz linię Enjoy, łopatki wykonane w 95% z materiałów z recyklingu.
Obecnie zamierzamy wprowadzić produkty eko-odpowiedzialne i z dumą zapowiadamy naszą pierwszą gamę artykułów do pieczenia wykonanych w 100% z aluminium z recyklingu.

Trzy główne zalety aluminium pochodzącego w 100% z recyklingu:

  • Oszczędność energii: ponieważ jego wytworzenie wymaga o 95% mniej energii niż wytworzenie klasycznego aluminium.
  • Ochrona światowych zasobów aluminium: 1 tona aluminium z recyklingu pozwala zaoszczędzić 4 tony boksytu*. Zasoby naturalne planety zostają zachowane, a ilość spalanych odpadów ulega zmniejszeniu.
    Jeden mały krok dla naszych kuchni to gigantyczny skok dla planety.
  • Doskonałe wyniki: przy jednolitym rozprowadzaniu ciepła i szybkim wzroście temperatury aluminium z recyklingu gwarantuje te same wyniki co klasyczne aluminium.

Firma Tefal postanowiła opowiedzieć się za naszą planetą i chronić jej naturalne zasoby. Jesteśmy przekonani, że dzięki aluminium z recyklingu przyczyniamy się do ochrony naszego globu!

Zobacz więcej